The Times: Briti sõdurid lahkuvad Iraagist häbiga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Basra tänavatel.
Briti sõdurid Basra tänavatel. Foto: AP / Scanpix

Briti väljaanne The Times nimetas kuus aastat Iraagi lõunaosas teeninud Briti sõdurite lahkumist häbiväärseks ja vihjas, et britid võivad riigist lahkuda koos Eesti, Rumeenia ja El Salvadori sõduritega 

Britid peavad vägede lahkumist Iraagist häbiväärseks, sest neil ei õnnestunud Iraagi valitsusega sõlmida vägede staatuse lepingut, mis oleks võimaldanud kontingendi riigist välja viia pikema aja vältel.

Juuli lõpuks on peaaegu kogu 4100-liikmeline Briti väekontingent Lõuna-Iraagis asuvast Basrast lahkunud ja britid annavad lennuvälja juures asuva baasi üle Ühendriikide vägedele, kirjutas guardian.co.uk.

Sõlmitud kokkuleppe kohaselt lõpevad Ühendkuningriigi sõdurite volitused Iraagis juba järgmise aasta mais.

«Vägedele antakse kaks kuud aega, et Iraagist 31. juuliks lahkuda,» ütles Iraagi tööstusminister Fawzi Hariri.

Kohale jääb umbes 300 sõdurit, kes hakkavad iraaklasi aitama sõjaväelaste koolitamisel ja mereväelaste treenimisel. Ka selleks on vaja sõlmida vastav leping, mis pole seni veel iraaklaste nõusolekut saanud.

Homme hääletavad lepingu üle Iraagi ministrid ja nende heakskiidu korral jõuaks leping ka selle nädala lõpus parlamenti.

Iraagi valitsus on teinud veel kuuele riigile, kelle seas on Suurbritannia, Rumeenia, El Salvador ja Eesti, ettepaneku koalitsioonis jätkata.

Praegu viibib Iraagis 36 Eesti ja 200 El Salvadori sõdurit. Brittide väekontingent oli seni Ühendriikide järel suuruselt teine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles