Aktivistid: Taj Mahali ähvardab kokkuvarisemine

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politseinikud patrullivad Yamuna jõe ääres. Taga paistab maailmakuulus Taj Mahal.
India politseinikud patrullivad Yamuna jõe ääres. Taga paistab maailmakuulus Taj Mahal. Foto: SCANPIX

Maailmakuulus Taj Mahal ähvardab viie aasta jooksul kokku variseda, kui selle pehkinud vundamendi parandamiseks midagi ette ei võeta.

Põhja-Indias Agra linnas asuv 358-aastane mausoleum on tõeline turismimagnet, mis meelitab kohale neli miljonit huvilist aastas, vahendas The Economic Times.

Eelmisel aastal märgati ehitises mitmeid pragusid, monumenti ümbritsevad neli minaretti on vajunud veidi viltu.

Ehitise vundament toetub mahagonist vaiadele, mis on asetatud püsti kaevudes, mida toidab Yamuna jõgi. Veetase on aastatega oluliselt langenud ja seetõttu on puu muutunud rabedaks ning vaiade küljest on tulnud lahti tükke.

Ehitise püsimise eest võitlevad aktivistid kardavad, et senise olukorra jätkudes variseb hoone kokku kahe kuni viie aastaga.

Tuntud ajalooprofessor Ram Nath selgitab, et Taj Mahal seisab otse nüüdseks ära kuivanud Yamuna jõe ääres. Seda ei osanud ehitajad ette näha. Jõgi kuulub arhitektuurse osa koostisse ja kui jõgi sureb, siis kaob ka ehitis,» lisas ta.

Taj Mahal on pealt kaetud valge marmoriga ja see kannatab samade probleemide all nagu mitmed teised vanad monumendid Euroopas. Neid räsivad saastatus ja turistide hordid.

Suurmogul Shah Jahan korraldusel püstitatud Taj Mahal valmis 1653. aastal ja see on pühendatud valitseja abikaasale Mumtaz Mahalile, kes suri 14nda lapse sünnitamisel. Seda peetakse surematu armastuse mälestusmärgiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles