Venemaa arreteeris väidetava Hiina spiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa teatas täna, et võttis pisut vähem kui aasta eest vahi alla Hiina kodaniku, kes ametliku tõlgi katte all üritas väidetavalt hankida salajasi dokumente raketisüsteemi S-300 kohta.

Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) teatas, et Tong Shengyong arreteeriti eelmise aasta 28. oktoobril, kuid ei selgitanud, miks juhtumist alles praegu avalikkusele öeldi. Prokurörid andsid süüasja eile üle Moskva linnakohtule, vahendas AFP.

«Juurdlus tuvastas, et Hiina kodanik töötas Hiina Rahvavabariigi avaliku julgeoleku ministeeriumi ülesandel,» teatas FSB.

Spionaažis kahtlustatav mees esitles end ametlike delegatsioonide tõlgina ja üritas osta Vene kodanikelt andmeid S-300 – Venemaa maa-õhk-tüüpi rakettide vanema versiooni kohta.

Analüütikute jaoks tundub juhtum müstiline seoses vahistamise avalikustamise edasilükkamisega ja viitega iganenud relvadele.

Viimase kümne aasta jooksul on Hiinal ja Venemaal olnud lähedased diplomaatilised ja kaubandussuhted ning Peking on India kõrval üks peamisi Vene relvade ostjaid. Vene peaminister Vladimir Putin läheb järgmisel nädalal Pekingisse visiidile, kus kohtub ametivenna Wen Jiabao ja president Hu Jintaoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles