Valgevene keelustas vaikivad protestid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erariietes Valgevene miilitsad juulis Minskis minema toimetamas nn vaikivas protestis osalenut.
Erariietes Valgevene miilitsad juulis Minskis minema toimetamas nn vaikivas protestis osalenut. Foto: SCANPIX

Valgevene parlament keelustas täna nn hääletud protestid, mis levisid lõppenud suvel üle sügavates majandusraskustes vaevleva riigi.

Täna vastu võetud seadusmuudatused klassifitseerivad piketiks igasuguse avalikus paigas toimuva ja varem kokku lepitud «massilise inimeste kohaloleku», mille eesmärk on «sooritada varem kokku lepitud tegevust või tegevusetust» poliitiliste vaadate või protesti väljenduseks.

Valgevenes on piketeerimine aga lubatud vaid juhul, kui selleks on võimudelt luba saadud, vahendas Reuters.

Säärased protestid leidsid Valgevenes lõppenud suvel aset vähemalt kord nädalas. Üldiselt koordineeriti neid Skype'i ja sotsiaalmeedia kaudu. Demonstratsioonist osavõtjad saabusid ilma loosungiteta mõnda avalikku paika ja lihtsalt seisid koos vaikides, mõnel juhul ka plaksutades. Septembriks olid protestid enamjaolt aga lõppenud.

Valgevene president Aleksandr Lukašenka nimetas sääraseid miitinguid osaks vandenõust kukutada tema valitsus. Miilits ajas need laiali ja vahistas sadu inimesi. Kinnipeetuid karistati trahvi või kuni kahenädalase arestiga.

Valgevenes puhkes sel aastal kõige rängem majanduskriis pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist. Septembris devalveeris Minsk juba teist korda sel aastal rublat, järsult on tõusnud kaupade ja teenuste hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles