Lätisse suurt võimuliitu ilmselt ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Neljast erakonnast koosnev koalitsioon või mudelil «kaks pluss kaks» põhinev vähemusvalitsus on ebarealistlikud ja kõnelused nende üle võivad kesta igavesti, teatas täna Läti peaminister Valdis Dombrovskis.

Dombrovskise erakond Ühtsus tegi nädala algul ettepaneku luua «rahvusliku konsolideerimise valitsus», kuhu kuuluksid veel Zatlersi Reformierakond (ZRP), Koosmeele Keskus (KK) ja rahvuslik allianss Kõik Läti Eest / Isamaale ja Vabadusele / LNNK. Samuti oli kõne all «kaks pluss kaks»-mudel, kus ZRP ja Ühtsus moodustaksid vähemusvalitsuse, ent sõlmiks teatud küsimustes koostöölepingud VL-TB/LNNK ja KKga.

Dombrovskis teatas täna pärast kohtumist ZRP ja KK esindajatega, et kumbki variant ei ole aga reaalne, sest KK ja rahvuslased keelduvad üksteisega koostööd tegemast, vahendas LETA. Viimased ei soostunud toetama valitsust, kus on esindatud KK ministrid, KK aga teatas, et ei toeta valitsust, kus pole ühtki nende ministrit.

Ühtsus on varem teatanud, et soovib moodustada koalitsiooni ZRP ja rahvuslastega. ZRP aga soovib rajada võimuliidu, kuhu kuuluks peale nende Ühtsus ja KK.

ZRP juht Valdis Zatlers ütles, et kõnelused erakondade vahel peavad siiski jätkuma. ZRP juhatus hindab läbirääkimiste seisu homsel koosolekul.

Läti seimi uues koosseisus on KK-l 31, ZRP-l 22, Ühtsusel 20, VL-TB/LNNK-l 14 ning Roheliste ja Põllumeeste Liidul 13 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles