Rootsi poeet võitis Nobeli kirjanduspreemia

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli kirjanduspreemia laureaat Tomas Tranströmer.
Nobeli kirjanduspreemia laureaat Tomas Tranströmer. Foto: SCANPIX

Rootsi luuletaja Tomas Tranströmer võitis täna Nobeli kirjanduspreemia, teatas Rootsi akadeemia AFP vahendusel.

Žürii nimetas 80-aastase Tranströmeri võitjaks, «kuna läbi tema tiheda, poolläbipaistva kujundikeele avaneb ümbritsev maailm meile värskena».

«Suurt osa Tranströmeri loomingust iseloomustavad ökonoomsus, konkreetsus ja täpsed metafoorid. Oma viimastes kogumikes on Tranströmer ümber lülitunud isegi veel väiksemale formaadile ja tihedamale kontsentratsiooniastmele,» seisis veel žürii avalduses.

Tranströmer võlgneb oma ingliskeelse maailma menule paljuski oma sõbrale, ameerika poeedile Robert Bly’le. Viimane on tõlkinud enamiku Tranströmeri loomingust inglise keelde. Kokku võib Tranströmeri teoseid lugeda 50 eri keeles.

Nobeli kirjanduspreemia selleaastase laureaadi luulekeel on täis rikkalikke metafoore ja kõnekujundeid, mille abil ta maalib lihtsaid pilte igapäevaelust ja loodusest.

Tema sisekaemuslikku stiili on kirjandusajakiri Publishers Weekly kirjeldanud «müstilise, mitmekülgse ja kurvana», mis on üsna kaugel Tranströmer igapäevaelust, mida täidab aktiivne töö parema maailma nimel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles