Uus-Meremaa Põhjasaart ähvardab keskkonnakatastroof

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus-Meremaa valmistub keskkonnakatastroofiks, kuna kolmapäeva varahommikul karile sõitnud konteinerlaev MV Rena võib puruneda ja uppuda ning siis suureneks merre pääsenud nafta kogus veelgi.

Libeeria lipu all sõitev 47 230-tonnine laev sattus õnnetusse Põhjasaare juures Plenty lahes, vahendas AFP. Merre voolanud nafta moodustab viie kilomeetri pikkuse laigu ja seetõttu on hukkunud juba mitmeid veelinde.

Plenty laht on turismimagnet, kus elab ka vaalu, delfiine, hülgeid ja pingviine.

Ametivõimud kardavad, et naftalaik jõuab lähipäevil Põhjasaareni.

Laevas on 1700 tonni rasket kütteõli, mida päästemeeskonnad püüavad kätte saada. Meres olevat reostuslaiku on püütud ajada laiali kopteritelt pihustitavate ja naftat lagundavate kemikaalide abil, kuid silmanähtava tulemuseta.

Keskkonnaminister Nick Smith rääkis Fairfax Mediale, et õnnetusest võib saada viimaste aastakümnete tõsiseim saastatus merel.

Laev sõitis Astrolabe’i riffile, mis jääb umbes 22 kilomeetri kaugusele Tauranga linnast. Ükski meremees 25-liikmelisest meeskonnast viga ei saanud. Õnnetuse põhjus pole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles