Rohkem kui 100 tudengit süüdistab varasemat Ohio ülikooli arsti seksuaalses väärkohtlemises (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr. Richard Straussi töötunnistus Ohio riigiülikoolist.
Dr. Richard Straussi töötunnistus Ohio riigiülikoolist. Foto: Uncredited / AP / Scanpix

Rohkem kui 100 endist tudengit on uurijatele öelnud, et neid väärkohtles seksuaalselt nüüdseks lahkunud Ohio riigiülikooli arst. Skandaal võib jätta musta pleki Ohio parlamendisaadikule.

Dr. Richard Strauss töötas ülikooli spordiosakonnas peaaegu 1970.-90. aastatel. Ta läks fakulteedist pensionile 1888. aastal ja 2005. aastal sooritas ta enesetapu.

Pärast Straussi surma avati tema käitumise kohta juurdlus, kui viis endist maadlejat kaebasid kohtusse Ohio ülikooli kaebustega, et Strauss oli neid seksuaalselt väärkohelnud ja ülikool ei olnud tema tegevuse peatamiseks võtnud kasutusele piisavalt abinõusid.

Esindajatekoja saadik Jim Jordan on langenud turmtulle alla süüdistustega, et ta aitas kinni mätsida Straussi tegusid.
Esindajatekoja saadik Jim Jordan on langenud turmtulle alla süüdistustega, et ta aitas kinni mätsida Straussi tegusid. Foto: Aaron P. Bernstein / AFP

Ohiot parlamendi alamkojas esindav, vabariiklaste hulka kuuluv Jim Jordan oli samal ajal maadluse abitreener, kui Strauss töötas ülikoolis. Mitmed tudengitest maadlejad on Jordanit süüdistanud, et kuigi talle oli räägitud arsti seksuaalsest kuritarvitamisest, vaikis ta need teod maha.

Jordanit peetakse üheks võimalikuks Esindajatekoja spiikri kandidaadiks pärast Paul Ryani pensionile minekut. Ta eitab, et oleks Straussi ajal teadnud tema vastu esitatud kaebustest.

Ohio prokuratuuri palgatud advokaadibüroo on vestlenud üle 200 Ohio ülikooli varasema tudengi ja töötajaga. Rohkem kui 100 tudengid raporteerisid, et neil oli vahetuid kogemusi Straussi ebakohase käitumisega. 

Brian Garrett ütleb, et Strauss väärkohtles teda seksuaalselt 1996. aastal.
Brian Garrett ütleb, et Strauss väärkohtles teda seksuaalselt 1996. aastal. Foto: Mike Householder / AP

Nii tudengid kui üliõpilaskliinikumi patsiendid süüdistavad Straussi seksuaalses väärkohtlemises 1979.-1997. aasta vahel. Avatud on kohtukaasused, millest üks ütleb, et Ohio riigiülikooli spordiosakonda teavitati laiaulatuslikust seksuaalsest vägivallast, aga spordiosakonna ülem pigistas silma kinni.

Sarnased seksiskandaalid on viimastel aastatel hõlmanud Penni riigiülikooli, Michigani riigiülikooli ja Lõuna-California ülikooli kõrgeid ametnikke. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles