Mattis: Vene sõjatehnikat ostvaid riike ei saa valimatult karistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväe treeningud Vladivostokis.
Vene mereväe treeningud Vladivostokis. Foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Scanpix

USA kaitseminister James Mattis avaldas reedel toetust erandi tegemisele sanktsioonide kehtestamisel Venemaalt sõjavarustust ostvatele riikidele.

Mattise avaldus on seotud murega, et Indiat ja teisi Ühendriikide suhtes sõbralikke Aasia riike võivad oodata Venemaalt relvade ostmise eest sanktsioonid USA vaenlastele sanktsioonide abil vastuseismise akti (CAATSA) alusel.

Washington kardab, et sanktsioonid võivad ähvardada nende riikidega aastate jooksul loodud häid suhteid.

India, maailma suurim sõjatehnika importija, on ostnud Vene sõjatehnikat ja ekspertiisi aastakümneid ning peab Moskvaga kõnelusi kaugmaa pind-õhk-tüüpi raketisüsteemide S-400 ostmiseks.

USA kongress võttis CAATSA vastu eelmisel aastal osana jõupingutustest karistada Venemaad katsete eest õõnestada Lääne demokraatiaid.

«Venemaale peaksid saama osaks tagajärjed selle agressiivse, destabiliseeriva käitumise ning Ukraina ebaseadusliku okupeerimise eest,» teatas Mattis avalduses.

«Siiski, ajal kui me paneme nad pahatahtliku tegevuse eest maksma vajalikku ja ärateenitud hinda, on kohustuslik anda välisministrile õigus teha CAATSA osas erandeid,» sõnas ta.

CAATSA alusel võivad majandussanktsioonid oodata iga organisatsiooni, mis ajab äri Vene riikliku, poolriikliku ja erakätes kaitsetööstusfirma või luuresektoriga.

Asjakohased CAATSA erandid lubavad «iikidel luua Ühendriikidega lähedasemad julgeolekusuhted ajal, kui nad jätkavad sõltuvuse vähendamist Vene sõjavarustusest, lausus mullu Indiat külastanud Mattis.

India on hakanud üha rohkem relvastust ostma USA-lt ja Prantsusmaalt, kuid sõltub olemasoleva arsenali säilitamises endiselt Vene sõjatehnikast ja ekspertiisist.

USA kaitseministri sõnul on peaküsimus selles, kas Ühendriigid tahavad tugevdada partnereid võtmetähtsates piirkondades või jätta nad ilma teistest valikutest peale Venemaa poole pöördumise.

Mattis ja USA välisminister Mike Pompeo peavad 6. septembril New Delhis 2+2 dialoogi formaadis kõnelusi oma India kolleegidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles