Vene suursaadik: Putin tegi Trumpile Ukraina osas konkreetse pakkumise (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Vene presiddent suruvad kätt Helsingis, 16. juulil 2018.
USA president Donald Trump ja Vene presiddent suruvad kätt Helsingis, 16. juulil 2018. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Vene president Vladimir Putin tegi esmaspäevasel kohtumisel Helsingis USA presidendile Donald Trumpile konkreetse ettepaneku Ukraina kohta, ütles Vene suursaadik Washingtonis Anatoli Antonov eile.

«Seda probleemi on arutatud ning on tehtud konkreetseid ettepanekuid selle kohta, kuidas seda küsimust lahendada,» lausus Antonov Ukraina konflikti kohta.

Väljaanne Bloomberg edastas üleeile kahele allikale viidates, et Putin rääkis neljapäeval välisministeeriumis Vene diplomaatidele peetud kõnes, et tegi Trumpile ettepaneku kaaluda Ida-Ukraina konflikti lahendamiseks rahvahääletuse korraldamist.

Üks allikas ütles agentuurile, et tema teada palus Trump Putinit mitte arutada rahvahääletuse küsimust Helsingi tippkohtumise pressikonverentsil. Putin olevat soostunud mitte rääkima kavast avalikult, et Trump jõuaks selle üle järele mõelda.

Agentuuriga vestelnute teatel tegi Putin ettepaneku korraldada rahvusvahelise kogukonna kaasabil rahvahääletus, millel tunnustamata rahvavabariikide elanikkond määratleks oma territooriumi staatuse.

Antonov eitas Putini-Trumpi salakokkuleppeid Helsingi kohtumisel, mis on tekitanud Ühendriikides sisepoliitilise tormi.

«Vene pool tegi mitu tõsist ettepanekut, millest mõned tegi Vladimir Putin pressikonverentsil teatavaks,» sõnas suursaadik.

«Mingeid salakokkuleppeid ei olnud, olid arutelud Süüria ja Ukraina teemal ning ekspertidele anti konkreetsed korraldused nendes valdkondades töötada,» sõnas ta.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aasta märtsis pärast selle jõuga hõivamist ning kiirkorras läbiviidud rahvahääletust. Sama aasta aprillis puhkes Venemaa mahitusel ja osalusel Donbassis ülestõus, mis viis tänaseni kestva sõjani.

Osa Ukraina Donetski ja Luganski oblastite territooriumist on separatistide ja Vene vägede kontrolli all ning rindejoonel Ukraina vägedega käib endiselt regulaarne sõjategevus.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert säutsus eile õhtul: «Et oleks selge: administratsioon ei kaalu referendumi toetamist Ida-Ukrainas - referendumil puuduks legitiimsus. Me jätkame Minski lepete toetamist konflikti lahendamiseks Donbassis.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles