Macroni turvaülemaga seotud skandaal ohustab Prantsuse siseministrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa siseminister Gérard Collomb.
Prantsusmaa siseminister Gérard Collomb. Foto: PDN/SIPA / PDN/SIPA / Scanpix

Prantsuse riigipea Emmanuel Macroni presidendiaja tõsiseim skandaal süvenes eile, kui parlament teatas, et kutsus siseminister Gérard Collombi andma aru oma tegevusest pärast videode avalikkusesse jõudmist, millel oli näha Macroni nüüdseks vallandatud turvaülemat meeleavaldajat peksmas.

Opositsiooni seadusandjad on nõudnud, et seni vahejuhtumist vaikinud Macron selgitaks valitsuse positsiooni pärast seda, kui avalikkuse ette jõudsid videod tema endise turvaülema Alexandre Benalla vägivallatsemisest mais korraldatud meeleavaldusel.

«Kui Macron ei selgita oma tegevust, saab Benalla afäärist Macroni afäär,» kirjutas paremäärmuslaste juht Marine Le Pen Twitteris.

Vabariiklaste erakonna esimees Laurent Wauquiez süüdistas valitsust katsetes varjata riikliku tähtsusega küsimust ning ütles, et Macron võlgneb Prantsuse rahvale selgituse.

Vasakäärmuslaste liider Jean-Luc Mélenchon nimetas juhtunut Watergate´i proportsioonidega skandaaliks ja süüdistas Macroni eraturvafirma pidamises.

Mitmed süüdistused

Benallat, kelle töösuhe skandaali puhkedes esialgu peatati, kuid kelle Macron reedel vallandas, süüdistatakse vägivalla toimepanemises riigiametnikuna, politseiniku jäljendamises, politsei eraldusmärkide ja jälitussalvestiste ebaseaduslikus kasutamises, teatas Pariisi prokuratuur.

Benallat kahtlustatakse meeleavaldusest võetud videosalvestiste saamises korrakaitsjatelt.

Collomb on langenud skandaali tõttu terava kriitika alla ning mõned opositsiooni seadusandjad on väitnud pärast meedias esinenud teateid sellest, et siseminister teadis Benalla vägivalla kohta, et tema töökoht on ohus.

Rahvusassamblee õiguskomisjon küsitleb siseministrit homme hommikul Eesti aja järgi kell 10, teatas parlamendi alamkoda.

Vahi all ka politseinikud

Eile võeti vahi alla kolm politseinikku, keda süüdistatakse Benallale videosalvestiste andmises. Neid süüdistatakse videojälgimissüsteemist kaadrite omastamises ning ametialaste saladuste rikkumises, teatas prokuratuur.

Pariisi politseiprefektuur teatas, et videod avaldati 18. juulil sobimatult kolmandale osapoolele. Päevaleht Le Monde oli avaldanud skandaali põhjustanud video samal päeval.

Benalla kandis 1. mail salvestatud videos visiiriga politseikiivrit. Selles videos lööb ta meeleavaldusel politseinikest ümbritsetuna noormeest ja trambib temal jalgadega.

Teises videos, mille Le Monde avaldas neljapäeva hilisõhtul, on näha Benallat, kes pole kunagi olnud politseinik ning kellele oli antud luba 1. mai demonstratsiooni jälgida, noort naist Rue Mouffetardi väljaku lähedal aset leidnud kähmlustes vastu maad surumas.

Skandaal ei lakka

Kolm vahistatud politseinikku kuuluvad Pariisi avaliku korra ja liikluspolitsei osakonda ning nad on vastavalt osakonna administratsiooni asejuht, Pariisi viienda linnajao (arrondissement) komissar ning prefektuuri ja Élysée palee suhete eest vastutav ohvitser, ütlesid mitu juhtumiga seotud allikat.

Eile otsiti läbi ka Benalla kodu Pariisi edelapoolsetes eeslinnades.

Samuti on vahistatud Macroni erakonna La Republique en Marche! (REM) julgeolekuametnik Vincent Crase, kes sekkus sarnaselt Benallale samasse meeleavaldusse.

Pariisi prokuratuur teatas eile, et Benalla ja Crase kinnipidamist on pikendatud 24 tunni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles