Nobeli rahupreemia läks jagamisele kolme naise vahel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libeeria president Ellen Johnson Sirleaf valimisplakatitel.
Libeeria president Ellen Johnson Sirleaf valimisplakatitel. Foto: SCANPIX

Nobeli komitee teatel jagavad tänavuse rahupreemia kolm naist: Libeeria president Ellen Johnson Sirleaf, Libeeriast pärit Aafrika rahuaktivist Leymah Gbowee (39) ja Jeemeni poliitik ning inimõiguste aktivist Tawakkul Karman (32).

Norra Nobeli komitee esimees Thorbjørn Jagland väljendas lootust, et preemia aitab lõpetada naiste rõhumise, mida endiselt on mitmes riigis. Naised kannatavad enim sõdade pärast, lisas ta.

72-aastane Ellen Johnson Sirleaf, keda teatakse ka Libeeria raudse leedina, on esimene demokraatlikult valitud riigipea Aafrikas, tulles võitjaks 2005. aasta presidendivalimised, vahendas The Telegraph.

Nobeli komitee teatel on Johnson Sirleaf pärast võimule tulekut aidanud kindlustada Libeerias rahu, majandust ja ühiskonna arengut ning on tugevdanud naiste positsiooni.

Ta kandideerib taas Libeeria presidendiks. Valimised leiavad aset 11. oktoobril 2011.
Ka teine rahupreemia laureaat, Leymah Gbowee on pärit Libeeriast. Riigis on leidnud aset kaks verist kodusõda, millest teine lõppes 2003. aastal. Gbowee tegi suuri jõupingutusi kodusõja lõpetamiseks. Ta tõmbas naised kaasa ja seda sõltumata etnilisest ja religioossest kuuluvusest, et panna punkt pikale kodusõjale Libeerias.

Gbowee on teinud palju tööd naiste mõjuvõimu suurendamiseks Lääne-Aafrika sõja ajal ja ka pärast seda.

Kolme lapse ema Tawakkul Karmani kutsutakse ka Jeemeni revolutsiooni emaks. Ta juhib kohalikku liikumist Naisajakirjanikud ilma piirideta. Nobeli komitee põhjenduse järgi on Karmanil tähtis roll võitluses Jeemeni naiste õiguste, demokraatia ja rahu eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles