Afganistani asepresident naaseb riiki pärast aastast põgenemist vägistamissüüdistuste eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabuli tänavatele püstati asepresident Abdul Rashid Dostumi naasmist tervitavad plakatid.
Kabuli tänavatele püstati asepresident Abdul Rashid Dostumi naasmist tervitavad plakatid. Foto: Noorullah Shirzada / AFP / Scanpix

Afganistani asepresident Abdul Rashid Dostum peaks saabuma täna Kabuli, kust ta põgenes enam kui aasta eest süüdistatuna poliitilise rivaali vägistamises ja piinamises.

Endine usbeki sõjapealik Dostum saabub Kabuli Türgist ja võetakse tseremooniaga lennujaamas vastu, teatasid ametiisikud.

Tuhanded Dostumi toetajad on tulnud viimastel nädalatel tänavatele, sulgenud valimisjaoskondi ja valitsusasutusi ning blokeerinud maanteelõike. Vaatlejate hinnangul andis president Ashraf Ghani Dostumile loa kodumaale naasta, et rahutusi vaigistada.

Pole siiski teada, kas presidendi käik õnnestub, sest meeleavaldajad on öelnud, et nad ei kavatse tänavatelt lahkumist enne seda, kui Dostum neile selleks loa annab.

Dostum lahkus Afganistanist 2017. aasta mais, kui tema suhtes algatati uurimine seoses poliitilise rivaali vägistamise ja piinamisega. Dostum on eitanud süüdistusi ning väitnud, et lahkus riigist tervislikel ja perekondlikel põhjustel.

Presiendi kõneisik ütles eile, et Dostum on nüüd tervenenud ja naaseb ametikohustuste täitmiseks. Seitse Dostumi ihukaitsjat on süüdi mõistetud Ahmad Ishchi seksuaalses rünnakus ja ebaseaduslikus vangistuses 2016. aastal. Ishchi oli Põhja-Afganistanis asuva Jowsjani provintsi kuberner. 

Kõneisik ei kommenteeritud Dostumile esitatud süüdistusi. Ta ütles,et Afganistani kohtusüsteem on sõltumatu ja valitsus ei sekku nende otsustesse. 

2009. aastal kirjeldas Ghani Dostumit kui tuntud tapjat. Sellest hoolimata valis president ta oma asetäitjaks 2014. aasta presidendikampaanias. Afganistani poliitika põhineb paljuski etnilisel lõhenemisel ja Dostum suutis garanteerida usbekkide toetuse riigi keskvalitsusele. 

Dostum on üks mitmetest poliitikutest, kes on Kabulis võimule tõusnud hoolimata barbaarsest kuulsusest. 2001. aastal aitas Dostum USAl kukutada Talibani režiimi. Väidetavalt oli ta lubanud sadadel vangivõetud taliibilidel surnuks lämbuda kaubakonteinerites. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles