Macroni endisele turvaülemale esitati süüdistused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benalla Bastille' päeval president Macroni selja taga.
Benalla Bastille' päeval president Macroni selja taga. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni endisele turvaülemale Alexandre Benallale esitati pühapäeval süüdistused muu hulgas grupiviisilises vägivallas, teatas Pariisi prokuratuur.

Benalla vallandati ja vahistati pärast seda, kui avalikkuse ette jõudis video, kus ta osaleb 1. mail meeleavalduse laialiajamisel ja peksab protestijaid.

Prokurörid süüdistavad Benallat lisaks politsei eraldusmärkide ebaseaduslikus kasutamises, kirjutab BBC.

Süüdistused esitati ka Macroni vabariikliku erakonna Republique en Marche turvameeskonda kuuluvale Vincent Crase'le samal meeleavaldusel toime pandu eest.

Lisaks said kolm kõrget politseiohvitseri süüdistused muu hulgas konfidentsiaalsuskohustuse rikkumise eest. Nad olevat andnud Benallale valvekaamerate salvestusi, et aidata tal kinnitada oma süütust.

Tegemist on tõsiseima Macroni tabanud skandaaliga pärast seda, kui ta mullu ametisse astus.

Macron ei ole juhtunut veel avalikult kommenteerinud, kuid pühapäeva õhtul ütles tema abi, et president ei pea võimalikuks oma endise turvajuhi tegusid aktsepteerida. Abi sõnul räägib Macron asjast, kui seda vajalikuks peab, ning lubab, et juhtumi süüdlased ei jää karistuseta.

Macron sattus läinud nädalal ebamugava tähelepanu keskmesse, kui ajaleht Le Mond avalikustas kolmapäeval video, kus visiiriga politseikiivris Benallat nähti lohistamas naist ning seejärel löömas noormeest ja trampimas tema peal.

Administratsioon kuulis vägivaldsest käitumisest juba enne video avaldamist ning Benalla kõrvaldati kaheks nädalaks ametist ja suunati seejärel turvameeskonnast administratiivsele tööle. Läinud reedel öeldi Macroni kantseleist, et Benalla vallandatakse.

Prantsusmaal on parteijuhid ja seadusandjad nõudnud presidendilt seisukohavõttu Benalla käitumise suhtes. Muu hulgas on Rahvusliidu juht Marine Le Pen ja vabariiklaste juht Laurent Wauquiez manitsenud presidenti avatusele prantslaste suhtes.

"Kui Macron ei selgita oma tegevust, saab Benalla afäärist Macroni afäär," kirjutas paremäärmuslaste juht Le Pen Twitteris.

Vabariiklaste erakonna esimees Laurent Wauquiez süüdistas valitsust "katsetes varjata riikliku tähtsusega küsimust", vasakäärmuslaste liider Jean-Luc Mélenchon aga nimetas juhtunut Watergate´i proportsioonidega skandaaliks ja süüdistas Macroni "eraturvafirma pidamises".

Skandaali keskmes on ka siseminister Gerard Collomb, kes meedia andmeil teadis Benalla vägivallast meeleavaldusel. Collombil tuleb esmaspäeval vastata parlamendi õiguskomisjoni küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles