Steve Bannon tahab hakata toetama Euroopa paremäärmuslasi (27)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Bannon.
Steve Bannon. Foto: Brynn Anderson / AP/Scanpix

USA president Donald Trumpi endine nõunik Steve Bannon lõi liikumise, millega loodab Euroopa paremäärmuslikele jõududele hoogu juurde anda.

Bannon loodab, et tema liikumine pakub konkurentsi liberaalsele Avatud Ühiskonna Fondile, mille lõi miljardär George Soros 1984. aastal. Sorose fond on peamiselt liberaalsete eesmärkide nimel jaganud kokku 27 miljardit eurot. «Soros on hiilgav. Ta on kuri, aga hiilgav,» lausus Bannon.

Pärast Valgest Majast lahkumist eelmise aasta augustis on endine paremäärmusliku portaali Breitbart toimetaja kohtunud mitmete Euroopa parempoolsete ja ka paremäärmuslike poliitikutega, näiteks Prantsusmaa Front Nationali liidri Marine Le Peni, Saksa paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) juhi Alice Weideli, Brexiti ühe peamise arhitekti Nigel Farage ning Ungari liidri Viktor Orbaniga.

Bannoni sõnul korraldaks tema liikumine arvamusküsitlusi, tegutseks mõttekojana ning annaks nõu parempoolsete sõnumite levitamisel. Samuti loodab ta arendada nn supergrupi Euroopa Parlamendis, kuhu võiks kuuluda kuni kolmandik saadikutest pärast järgmise aasta mais toimuvaid valimisi.

Bannon kavatseb palgata kuni 10 täiskohaga töötajat ja tekitada Brüsselisse peakorteri juba enne järgmise aasta valimisi. Samas ei andnud Bannon aimu, kuidas projekti rahastada kavatsetakse ega ka sellest, kui suurtest summadest räägitakse. 

Tema hinnangul on parempoolne populistlik natsionalism Euroopa tulevik pärast kümneid aastaid kestnud integratsiooni.

Kiituse teenis ära Itaalia, mille siseminister Matteo Salvini on keelanud migrante päästvate laevade randumise Itaalias. «Itaalia on moodsa poliitika tuksuv süda. Kui see töötab seal, siis võib see töötada kõikjal,» lausus Bannon.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles