Vaatlejad: Põhja-Korea on lammutamas osa Sohae kosmodroomist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakett Sohae kosmodroomil 2016. aastal.
Rakett Sohae kosmodroomil 2016. aastal. Foto: Kyodo / Reuters/Scanpix

Põhja-Korea hakkas lammutama mitut rajatist riigi peamises kosmodroomis, kust saadeti orbiidile satelliite ja arendati raketitehnoloogiat, kirjutas tunnustatud USA veebikülg 38 North eile.

Tundub, et sellega asus Põhja-Korea liider Kim Jong-un täitma lubadust, mille ta andis juunis kohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga.

Põhja-Korea loodeosa rannikul asuv Sohae on ametlikult rajatis satelliitide orbiidile saatmiseks, kuid kanderakettide mootoreid on lihtne monteerida lõhkepeaga rakettidele. Rahvusvaheline kogukond peab Pyongyangi kosmoseprogrammi relvakatsetuste kattevarjuks.

38 North kirjutas hiljutistele satelliitfotodele tuginedes, et Põhja-Korea asus Sohaes muu hulgas lammutama raketimootori katsetamise platvormi ja rööbastel hoonet, kus pandi stardi eel kokku kanderakette.

38 Northi poolt avaldatud satelliidipilt Sohae komodroomist.
38 Northi poolt avaldatud satelliidipilt Sohae komodroomist. Foto: AP/Scanpix

«Kuna arvatakse, et need rajatised etendasid tähtsat rolli tehnoloogiate arendamises Põhja-Korea mandritevaheliste ballistiliste rakettide programmi jaoks, siis esindavad need püüdlused tähtsat usaldust suurendavat meedet Põhja-Korealt,» kirjutas analüütik Joseph Bermundez raportis.

Analüütikute sõnul väheneks Põhja-Korea sõjaline võimekus vaid siis, kui Sohae kosmodroom likvideeritakse täielikult.

Lõuna-Korea teadus- ja tehnoloogiapoliitika instituudi raketiekspert Lee Choon Geun ütles, et Põhja-Korea ei anna raketimootori katseplatvormi lammutades ära eriti midagi, sest Pyongyang tundub olevat rahul oma praeguse raketidisainiga.

Lee aga rõhutas, et kanderakettide kokkupanemise hoone lammutamine on märkimisväärsem, sest see võib viidata, et kosmodroomil seisavad ees või käivad laiemad lammutustööd.

«Kui Põhja-Korea läheb kaugemale ja lammutab kogu Sohae rajatise, siis vähendaks see riigi kaugmaarakettide võimekust märkimisväärselt, sest langeks ära rajatis, mille abiga saaks see (riik) tulistada mitu ballistilist raketti teineteise järel,» lausus Lee.

«Põhi saab küll tulistada mandritevahelisi ballistilisi rakette laskesõidukitelt, kuid nende sõidukite tehnoloogia pole stabiilne,» lisas ta.

Lõuna-Korea presidendi kantselei ametnik ütles täna, et ka Soul tuvastas Sohae kosmodroomis rajatiste kõrvaldamise tegevusi. Ta ei täpsustanud, milliseid.

Ametniku sõnul võib osade rajatiste kõrvaldamisel olla positiivne mõju Põhja-Korea tuumarelvitustamisele. Ta lisas, et Põhja-Korea tegevus ilmestab riigi järk-järgult edasiliikumist, kuid lammutustööd Sohaes vajavad rohkem analüüsi.

«Peame rohkem analüüsima, selgitamaks välja, miks Põhja-Korea ei teinud lammutustöödest sündmust ning kas riik üritab kontrollida protsessi kiirust, et hoida enda tahetud tempot,» lisas ametnik.

Üks USA kaitseametnikust allikas aga ei pidanud uudist kuigivõrd märkimisväärseks, sest Sohae kosmodroom pole Põhja-Korea tuumarelvitustamise püüdlustes USA jaoks prioriteet. «See pole nii-öelda radaril,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles