Vene võimud võtsid Jaapani delegatsioonilt telefonid ära (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Richard Drew / AP/Scanpix

Venemaa Sahhalini võimud võtsid Lõuna-Kuriilidele pühapäeval saabunud Jaapani delegatsiooni liikmetelt ära mobiiltelefonid ja Jaapan esitas Venemaale juhtunu tõttu noodi, kirjutas eile portaal fontanka.ru.

Yoshihide Suga.
Yoshihide Suga. Foto: Toru Hanai / Reuters/Scanpix

Vahejuhtumist teatas eile Jaapani valitsuse peasekretär Yoshihide Suga. Protestinoot edastati Vene välisministeeriumile nii Moskva saatkonna kui Sahhalini peakonsulaadi kaudu.

«Venemaa tegevus on vastuvõetamatu,» tsiteeris poliitikut Jaapani televisioon. Suga märkis ka, et taotleb telefonide tagastamist delegatsiooni liikmetele.

70-liikmeline Jaapani poliitikute ja ajakirjanike delegatsioon kavatses kahe päeva jooksul külastada Kunaširi ja Iturupi, et viia nende saarte kunagised elanikud esivanemate haudadele. Kunaširi lennujaamas võeti neil pühapäeval ära mobiiltelefonid, sest neil puudus Vene sideameti luba. Delegatsioon naasis eile.

Jaapan nõudleb 1855. aasta kaubandus- ja piirilepingule viidates Kuriilide nelja lõunapoolset saart, milleks on Iturup, Kunašir, Shikotan ja Habomai. Moskva peab Lõuna-Kuriile Teise maailmasõja tagajärjel Nõukogude Liidule ja selle õigusjärglasena Venemaale kuuluvaiks.

Sõjaseisukorra lõpetanud 1956. aasta Nõukogude-Jaapani deklaratsiooni kohaselt soostus Nõukogude Liit tagastama pärast rahulepingu sõlmimist Shikotani ja Habomai, kuid leping on seni sõlmimata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles