Parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale tõstab pead (2)

Bretty Sarapuu
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetajad protestimas kantsler Angela Merkeli külaskäigul Paderborni linnas.
Partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetajad protestimas kantsler Angela Merkeli külaskäigul Paderborni linnas. Foto: EPA / Scanpix

Oktoobris toimuvad Baieri liidumaa kohalikud valimised. Traditsiooniliselt on seal võimutsenud Kristlik-Demokraatlik Liit (CSU), aga kolm kuud enne eesootavaid valimisi on toetus parteile langenud rekordmadalale ja üha enam kogub populaarsust paremäärmuslik Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Eelmisel kolmapäeval avalikustatud küsitluse kohaselt hääletaks Baieri liidumaal Saksamaa siseminister Horst Seehoferi juhitud CSU poolt 38 protsenti valijatest. See on läbi aegade madalaim tulemus ja valmistab liidumaal aastakümneid valitsenud partei juhtkonnale suurt muret, kirjutab Spiegel.

Nimelt on CSU Baierimaal saanud absoluutse häälteenamuse alates 1966. aastast, ainsaks erandiks aastad 2008-2013, mil moodustati koalitsioon Vaba Demokraatliku Parteiga (FDP). Hetkel toetab koalitsioonivalitsuse moodustamist ligi 70 protsenti vastanutest, mis tähendab, et vaid 30 protsenti küsitletutest leiab, et CSU võiks liidumaal üksi valitseda.

Küsitlusest selgub, et kõige enam on suurenenud toetus parempopulistlikule parteile Alternatiiv Saksamaale (AfD). Viimasele annaks hääle 12 protsenti küsitletutest. Kui 2013. aastal asutatud partei leidis esialgu poolehoidjad peamiselt endistes Ida-Saksamaa liidumaades, siis nüüd kogub AfD toetust üle kogu riigi.

Foto: Postimees

Graafik näitab, et eelmistel valimistel sai Baieri liidumaal kõige enam hääli CSU ja teisel kohal oli Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD). Eelmise nädala küsitluse tulemusena saaks taas enim hääli CSU, neile järgneksid hoopis Rohelised.

Eelmistel valimistel teise koha saavutanud sotsiaaldemokraatide toetus on langenud 13 protsendini ja see on vaid üks protsent enam, kui parempopulistlikul AfD-l. 

2016. aasta kohalikel valimistel saavutas Alternatiiv Saksamaale valimistel niiöelda teise koha Mecklenburg-Vorpommerni ja Saksi-Anhalti liidumaades. Mõlema puhul on tegemist endiste Ida-Saksamaa aladega, kus AfD on konservatiivse elanikkonna seas aastaid populaarne olnud.

Seepärast oodatakse ärevalt järgmisel aastal Brandenburgi, Saksimaa ja Tüüringi kohalikke valimisi, sest ka neis endistes Ida-Saksmaa liidumaades on tõenäoliselt toetus parempopulistlikule parteile jõudsalt kasvanud ja AfD-l on lootust saada kohalikes parlamentides varasemast rohkem kohti. 

Saksamaa siseminister Horst Seehofer.
Saksamaa siseminister Horst Seehofer. Foto: Tobias Schwarz / AFP / Scanpix

Kristlik-Demokraatliku Liidu (CSU) populaarsusele on hävitavalt mõjunud parteijuhi ja siseministri Horst Seehoferi tegevus. Juunis puhkes ministri ja Saksamaa kantsleri Angela Merkeli vahel tüli migratsiooniküsimuse lahendamise üle. Nimelt ähvardas Seehofer hakata migrante piirilt tagasi saatma, kui kantsler ei leia rändevoole Euroopa Liidu tasandil lahendust. 

Paari nädala eest ohustas Seehoferi positsiooni 69 Afganistani migrandi Saksamaalt väljasaatmine. Nimelt sooritas üks väljasaadetu, 23-aastane Jamal Nasser Mahmoudi, Kabuli saabudes enesetapu ja opositsioonipoliitikud kutsusid seejärel Seehoferit üles ametist lahkuma. Viimane aga ei leidnud endal antud juhtumis süüd ja tagasi ei astunud. 

Nende sündmuste valguses seisab CSU käesoleval hetkel teelahkmel. Üks osa sakslastest on selgelt Seehoferi ja tema partei karmi migratsioonipoliitika vastu, seda ilmestavad tuhandete osalejatega protestid möödunud pühapäeval Müncheni tänavatel.

Samas viitab paremäärmuslusse kalduva ja migratsioonivastase partei Alternatiiv Saksamaale üha kasvav populaarsus, et toetajaid leidub ka karmikäelisemale rändepoliitikale.

Partei jaoks ohtlikuks muutnud olukorra tõttu kohtus CSU juht möödunud reedel parteikaaslase ja Baieri liidumaa peaministri Markus Söderiga, et arutada strateegiat, millega minna vastu 14. oktoobril toimuvatele valimistele. Tõenäoliselt näitavad järgmised kuud, millise suuna otsustas CSU valida ja kas neil õnnestub AfD jõulisele esilekerkimisele piir panna.

2017. aasta oktoobris toimunud üldvalimistel sai Alternatiiv Saksamaale 709-kohalises parlamendis 92 kohta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles