Venemaa esitab süüdistuse Politkovskaja mõrvas kahtlustatule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaprokuratuuri juurdluskomitee esindaja Vladimir Markin täna Berliinis.
Vene peaprokuratuuri juurdluskomitee esindaja Vladimir Markin täna Berliinis. Foto: SCANPIX

Vene võimud teatasid täna, Anna Politkovskaja mõrva viiendal aastapäeval, et esitavad ametliku süüdistuse mehe vastu, kes väidetavalt korraldas Kremli-kriitilise ajakirjaniku tapmise.

Uurijate sõnul palgati Tšetšeeniast pärit Lom-Ali Gaitukajev, kes istub praegu vanglas ühe teise tapmise eest, 2006. aasta juulis organiseerima Politkovskaja mõrv, vahendas Reuters.

«Anna Politkovskaja mõrva juurdluses on päevavalgele tulnud uusi tõendeid,» teatas Vene föderaalse juurdluskomitee esindaja Vladimir Markin täna Berliinis. «Gaitukajev sai tellimuse tappa Anna Politkovskaja vastutasuks raha eest.»

Markini sõnul üritavad võimud endiselt kindlaks teha, kes siiski tellis 58-aastase ajakirjaniku mõrva 7. oktoobril 2006 tema Moskva korterelamus.

Uurijad peavad üheks tulistajaks Rustam Mahmudovit, kes arreteeriti tänavu mais. Mahmudovi kaht venda süüdistati varem samuti Politkovskaja tapmises, kuid kohus mõistis nad 2009. aastal õigeks.

Samuti on arreteeritud endine miilits Dmitri Pavljutšenkov, kes süüdistuse kohaselt valis välja isikud, kes tapmise toime panid, ja andis tapjale relva.

Inimõiguslaste sõnul on alates 2000. aastast, mil võimule tuli Vladimir Putin, Venemaal palgamõrvade ohvriks langenud 19 ajakirjanikku. Ükski tapmise tellijatest pole nende väitel süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles