USA jätkab Ukraina ja Eesti varustamist Javelinidega (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankitõrjesüsteemi Javelin lahinglaskmised kaitseväe keskpolügoonil.
Tankitõrjesüsteemi Javelin lahinglaskmised kaitseväe keskpolügoonil. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

USA kaitseministeerium sõlmis rohkem kui 307,5 miljoni dollari suuruse lepingu tankitõrjeraketikompleksite Javelin tarnimiseks välisriikidesse, seisis ametkonna teadaandes.

Kompleksid lähevad Ukrainale, Austraaliale, Eestile, Leedule, Taivanile ja Türgile.

Lepingutingimuste kohaselt peavad raketid olema valmis 31. augustiks 2021. Neid toodab konsortsium Raytheon-Lockheed Martin Javelin.

President Donald Trumpi administratsioon kiitis mullu heaks surmavate relvade tarnimise Ukrainale, esimene Javelinide partii on juba kohale jõudnud.

Vene propagandameedia levitas hiljuti libauudiseid, mille kohaselt pole ukrainlased Javelinidega rahul ning esineb mitmeid tehnilisi probleeme. Vene meedia väitis, et Ukraina on murega juba USA poole pöördunud. Ukraina ametnikud lükkasid sellised väited kategooriliselt ümber. 

Javelin on kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteem, mis kuulub alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastusse. Tegemist on niinimetatud «lase-ja-unusta» süsteemiga, mis suurendab kaitseväelaste ohutust ja tegevusvabadust lahinguväljal: rakett lukustub pärast väljatulistamist sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles