Häiritud USA senaatorid nõuavad Pompeolt vastuseid (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo (vasakul) ja Donald Trump.
Mike Pompeo (vasakul) ja Donald Trump. Foto: Olivier Douliery/SIPA / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi viimase aja käitumisest häiritud senaatorid võtavad täna ette tema välisministri Mike Pompeo, lootes saada vastuse küsimusele, mida Trump Helsingi kohtumisel Vene presidendile Vladimir Putinile rääkis ja kas ta andis salajasi lubadusi.

Senaatoreid huvitab ka Trumpi eelmine tippkohtumine - 12. juunil Singapuris Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, mille kohta Pompeolt ei ole tänini põhjalikku infot saadud.

USA seadusandjate tungi välispoliitilitikas toimuva kohta selgust saada suurendas Helsingi tippkohtumine, eriti Trumpi ja Putini ühine pressikonverents, milles nii demokraadid kui vabariiklased nägid Ameerika huvide reetmist ja liiga leplikku suhtumist Putinisse.

Bob Corker.
Bob Corker. Foto: Ron Sachs/CNP/Sipa USA/Scanpix

«Helsingi pressikonverents oli meie riigi jaoks kurb päev ja seda teavad kõik,» ütles teisipäeval senati välissuhete komitee vabariiklasest esimees Bob Corker, kelle suust on ka varem kostnud kriitikat Trumpi aadressil. Sestap on kohaliku aja järgi kell 15.00 algava Pompeo «ülekuulamise» keskmes Venemaa.

Corker ütles aga, et välisministrile esitatakse küsimusi ka tema hiljutise Pyongyangi-visiidi kohta, päritakse aru, miks Trump NATOt õõnestab ja kuidas on lood alliansi vastastikuse kaitsega. Kõrvale ei jää ka kaubandussõda.

«Ma annan tunnistusi paljude asjade, seal hulgas Ühendriikide ja Venemaa suhete kohta,» ütles Pompeo.

USA seadusandjate ja vaatlejate kavandatud kohtumine peetakse kinniste uste taga, kuid Pompeo sõnul on «maailmal sellest kasu, kui ajalugu kirjutama hakatakse».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles