USAs vahistatud Maria Butina võis Eestit külastada (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Butina.
Maria Butina. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

USAs vahistatud Maria Butina käis 2013. aasta juunis Tallinna lennujaamas, selgub naise Instagrami kontolt. Pole ametlikku kinnitust, kas naine viibis vaid lennujaama transiittsoonis või pääses ka üle piiri.

2013. aasta 23. juunil postitas Butina pildi Tallinna lennujaamast, millel on näha lennufirma Air Baltic lennuk. Pildi pealkirjaks oli: «Lendan esimest korda propellerlennukiga Tallinnast Riiga. Veidi kõhe on.» Tegu oli tema esimese postitusega suhtlusvõrgustikus Instagram. Viimase foto postitas ta oma kontole 2015. aasta oktoobris.

Butina Eesti külastamist mainis nädal aega tagasi ka propagandakanalis Sputnik kurikuulus Dmitri Linter, kes oli rühmituse Öine vahtkond liider Eestis.

«Maria Butina on nii ilus revolvriga tüdruk. Ma tunnen teda juba võib-olla kümme aastat ja kogu selle aja on ta olnud Vene relvaseaduste liberaliseerimise tuline pooldaja,» lausus Linter Sputnikule.

«Ma tean, et Maria on säilitanud kontaktid mitmete relvanduse arendamisega seotud ühendustega. Seetõttu külastas ta ka korduvalt Eestit, kus tal on sidemeid kohalike laskeklubidega, mis on omakorda tihedas ühenduses ka Ameerika Relvaühendusega,» lisas ta.

Linteri väiteid ei ole ametkonnad kinnitanud.

Relvahuviline Butina peeti USAs kinni ülemöödunud nädalavahetusel ja teda süüdistatakse USA poliitilistesse organisatsioonidesse imbumise katses. On teada, et tema tegevust rahastas Vene miljardär Konstantin Nikolajev.

Talle esitati süüdistus vandenõus tegutseda Venemaa agendina, arendades suhteid USA isikutega ja imbudes organisatsioonidesse, millel on mõju Ameerika poliitikas.

Samuti on selge, et venelannal on kontaktid kõrgete USA ametnike seas. Prokurörid on öelnud, et Butina tegutses USAs seni nimetamata Vene valitsusametniku korraldusel, püüdes luua tagatoa suhtluskanaleid. Ka olevat tal Ühendriikides elades olnud kontakt Vene luureametnikega.

Läti kontrollib võimalikke sidemeid

Läti julgeolekupolitsei alustas USA-s vahistatud Maria Butina võimaliku Lätiga seotuse kontrollimist, öeldi julgeolekupolitseist BNS-ile.

Julgeoleku sõnutsi ei ole Butina seni nende tähelepanu pälvinud, kuid seiratakse Venemaaga seotud nn praktilise laskmise entusiaste. Praegu kontrollitakse nende seotust Lätiga. Praktiline laskmine, millega on seotud Butina, valmistab ette relva kasutamiseks dünaamilistes oludes, näiteks stressiolukorras, kaugelt, liikumiselt ja eri asendites, selgitas julgeolekupolitsei.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles