Gaza müür võib saada USA-Mehhiko piirimüüri eeskujuks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza piirimüür.
Gaza piirimüür. Foto: FINBARR O'REILLY / REUTERS / Scanpix

Iisraeli avaliku julgeoleku minister Gilad Erdan väitis, et tõenäoliselt jõuavad Gaza piiritaras kasutatavad elemendid ka USA-Mehhiko piirimüüri kavandisse.

Erdan võõrustas eelmisel kuul USA sisejulgeolekuministrit Kirstjen Nielsenit. Visiidi ajal tutvuti ka müüriga, mis kulgeb 37 kilomeetrit piki Iisraeli-Gaza piiri.

«Ta ütles mulle, et siit on kindlasti palju õppida,» lausus Erdan intervjuus telekanalile Ynet. «Ma arvan, et osa sellest rakendatakse kindlasti selles, mida Ühendriigid ehitavad Mehhiko piirile.»

Enne Iisraelist lahkumist teatas Nielsen kõnes, et piiri turvalisus on riiklik turvalisus. «Meie Iisraeli partnerid teavad seda paremini kui keegi teine ja mul oli täna õnn näha imelist tööd, mida nad on teinud, et oma elanikud ja territoorium turvalisena hoida.»

Iisraeli ehitatud müür ulatub sügavale maa alla, et tõkestada Hamasi liikmetel müüri alla tunnelite kaevamist. Lisaks on konstruktsioon varustatud ka liikumist tuvastavate anduritega. Praegu kasutavad kuritegelikud rühmitused USA-Mehhiko piiril samuti tunneleid, et Ühendriikidesse, uimasteid, relvi ja inimesi smugeldada.

Piirimüüri ehitamine oli president Donald Trumpi üks keskseid kampaanialubadusi. Praegu on mõnes piirkonnas ehitamisega alustatud, kuid pole kindel, kas ligi 3500 kilomeetri pikkuse pideva müüri ehitamine tegelikkuseks saab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles