Macron kinnitas turvaülema skandaalis enda süüd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron tunnistas enda süüd endise turvaülema Alexandre Benalla skandaalis.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron tunnistas enda süüd endise turvaülema Alexandre Benalla skandaalis. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron nimetas turvaülema käitumist reetmiseks ja tunnistas skandaalis enda süüd.

Eile kommenteeris Macron viimaks eelmisel nädalal lahvatanud skandaali oma endise turvaülema Alexandre Benalla vägivallatsemise üle ja ütles: «Ma olen süüdi,» kirjutas Guardian.

«Alexandre Benalla on keegi, kes oli meiega kogu presidendikampaania vältel, tal on palju julgust ja pühendumust. Ma ei unusta kunagi tema kohusetundlikkust ja seda, kuidas ta mind teenis,» sõnas president kommenteerides enda suhet endise turvaülemaga.

Macron lisas, et 1. mail aset leidnud jõu kasutamine Benalla poolt oli tõsine pettumus ja reetmine.

Eelmisel nädalal paljastas meedia, et presidendi endine turvaülem Alexandre Benalla kehastus maipüha meeleavalduste ajal politseinikuks ja kasutas kahe protestija vastu vägivalda. Presidendi kantselei oli sündmusest teadlik, ent politseid vahejuhtumist ei teavitanud ja mehel lubati kuni reedeni ametisse jääda.

Avalikkus on survestanud Macroni andma selgitusi, miks presidendikantselei vahejuhtumile kohe ei reageerinud ja Benalla tegevusest politseisse ei teatanud. Eile kinnitas president, et plaanis polnud vahejuhtumit varjata. 

«Nii palju kui mina tean, tegutses minu meeskond Élysées Benalla karistamisega päev pärast vahejuhtumit. Talle määrati proportsionaalne karistus,» lausus Macron.

«Mina olen ainus inimene, kes selle skandaali eest vastutab, mina üksi. Kes andis Benallale oma usalduse? Mina, vabariigi president. Mina olen ainus, kes sellest teadis ja kes kinnitas tema karistuse. See olin mina, ainult mina,» ütles president aplodeerivale parlamendile. 

Benalla advokaadi sõnul arvas turvaülem, et käitus hea kodanikuna ja aitas politseinikel meeleavaldajaid korrale kutsuda, kirjutas Guardian. 

Mais avaldati internetis video Pariisis Contrescarpe’i väljakul aset leidnud meeleavaldusest, kuhu oli kogunenud sadakond inimest. Kaadritel on näha politseivormita, ent politseikiivrit ja -käesidet kandvat meest, kes sekkus märulipolitsei tegevusse, kirjutas BBC.

Mees haaras ühel naisel kaelast ja sikutas teda sündmuspaigalt eemale. Mõne hetke pärast pöördus ta tagasi ja ründas maaslebavat meest, haaras tal kaelast, lõi teda pähe ja näib, et trampis tema kõhul.

Poliitiline skandaal sai vahejuhtumist eelmisel nädalal, kui ajaleht Le Monde paljastas, et vägivalda kasutanud mees oli Macroni endine turvaülem, kellel polnud politseiametiga mingit seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles