Uus-Meremaa kutsub Austraaliat üles lippu vahetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa kutsub Austraaliat üles lippu vahetama.
Uus-Meremaa kutsub Austraaliat üles lippu vahetama. Foto: Marty Melville / AFP / Scanpix

Uus-Meremaa peaministri kohusetäitja Winston Peters kutsus täna üles Austraaliat muutma oma lippu, kuna selle kujundus on varastatud.

«Meie kujundasime selle ja nemad laenasid selle, kui tahame asjas selguse luua, peavad nad oma lipu muutma,» ütles Peters ajakirjanikele.

Austraalia lipp olümpiamängudel Pyeongchangis.
Austraalia lipp olümpiamängudel Pyeongchangis. Foto: Sean Haffey / AP / Scanpix

«On ilmselge, et üle kogu maailma on inimesed segadused. Ma olen käinud Türgis ja teistes riikides, kus nad ajavad meie riikide lipud nende sarnasuse tõttu sassi,» lisas ta. 

Nii Uus-Meremaa kui Austraalia lipud on tumesinised ja kujutavad üleval nurgas Suurbritannia lipu embleemi. Kõige olulisem erinevus on see, et Austraalia lipul on kuus valget, Uus-Merema omal neli punast tähte. 

Uus-Meremaa lipp.
Uus-Meremaa lipp. Foto: Marty Melville / AFP / Scanpix

73-aastane Peters, kes asendab emaduspuhkusel viibivat peaministrit Jacinda Arderni ja tema meelest on lipuküsimus väga oluline.

Opositsiooniliider Simon Bridges peab seda aga populismiks ja nimetas Petersit vaese mehe Donald Trumpiks. Väidetavalt ei hooli uusmeremaalased Austraalia lipu vahetamisest, vaid nad soovivad, et peaminister tegeleks majandus- ja tervishoiuküsimustega.

Uus-Meremaa kinnitas lipukujunduse 1902. aastal, Austraalia tunnistas praegust lippu alles 1954. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles