Butina tõmbas tähelepanu Putini pildiga telefonikattega (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Butina.
Maria Butina. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix

Väidetav Vene agent Maria Butina ei hoidnud Ameerika Ühendriikides õppides madalat profiili: naise telefoni kaunistas pilt särgita Vladimir Putinist, lisaks kiitles ta Vene valitsuse heaks töötamisega.

Relvaõiguslasest Butina juures ei tõmmanud tähelepanu mitte ainult tema konservatiivsed vaated ja tulipunased juuksed vaid ka äärmuslik venepärasus.

Butina mobiiltelefoni korpusel oli kujutatud kuulus foto särgita ratsutavast Vladimir Putinist, sageli viis ta oma sõpru Vene diplomaatide kogunemiskohta viinapitsi tõstma, esitades meessoost tuttavatele väljakutseid mädarõikaga hundijalavee joomises.

Vladimir Putin Tõva Vabariigis ratsutamas.
Vladimir Putin Tõva Vabariigis ratsutamas. Foto: REUTERS FILE PHOTO / REUTERS

Klassikaaslaste ees kiitles ta aga, kuidas oli töötanud Vene valitsuse heaks. Mõned koolikaaslased meenutavad, et küberkaitsekursustel asus Butina agaralt USA valimisi rünnanud Venemaad kaitsma.

Paljud tuttavad ülikooliaegadest imestasid, kui kuulsid Butina vahistamisest ja Vene agendina tegutsemise süüdistustest. «Kas Vene agent ei oleks pidanud tegutsema suurema saladuskatte all?» oli üsna tavaline reaktsioon Butinaga kaks aastat veetnud kaastudengite seas.

Samas leidus neidki, kellel tekkisid kahtlused juba õpingute ajal. Mõned ülikooliga seotud isikud teatasid Kremli sidemete kahtlusega Butinast koolinõukogusse, mis aga ei võtnud ette täiendavaid meetmeid.

Kaastudengite sõnul oli Butina väga töökas ja veetis pikki tunde raamatukogus – tema eesmärk oli saada tööd küberturbe alal, kuid kartis, et rahvus võib saada talle takistuseks.

Butina saabus ostetud tudengiviisaga õpingute alustamiseks Ameerika Ühendriikidesse 2016. aasta augustis.

Uurijad leidsid tõendeid, et Butina arutas ameeriklasest kolleegiga turistiviisaga reisimise ohtusid ning moodusi, kuidas edaspidi Ameerika Ühendriikidesse jääda.

Kahtlustatakse, et Butina küberkaitseõpingute eest Washingtonis asuvas Ameerika Ülikoolis maksis vabariiklasest lobist Paul Erickson, kellega naisel oli romantiline suhe.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles