Allikas: USA lennuk läks Põhja-Koreasse USA sõdurite säilmeid ära tooma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Põhja-Koreasse lendas reedel USA lennuk, mis võtab peale Korea sõjas hukkunud USA sõdurite säilmeid, teatas Lõuna-Korea valitsusametnikust allikas.

1950.-1953. aastal toimunud sõjas hukkunud USA sõdurite säilmete tagasitoomine kodumaale on osa leppest, mille sõlmisid juunis USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un.

USA sõjaväe transportlennuk tõusis õhku Lõuna-Koreast Osani õhuväebaasist kohaliku aja järgi kell 5.55 (Eesti aeg neljapäeval kell 23.55) ning arvatavasti maandus tund hiljem Põhja-Koreas Wonsani linnas Kalma lennujaamas, ütles allikas uudisteagentuurile Yonhap.

"See naaseb (Lõuna-Koreasse) täna," lisas ta.

Allikas ei osanud öelda, mitme hukkunu säilmed tagasi tuuakse.

USA välisminister Mike Pompeo ütles möödunud nädalal, et säilmete tagasitoomine algab peatselt.

Oodatakse, et USA kaitseametnikud uurivad säilmeid Lõuna-Koreas, enne kui saadavad need Hawaiile tuvastamiseks.

Korea sõjas hukkus Korea poolsaarel üle 35 000 ameeriklase. Neist umbes 7700 peetakse kadunuks ja neist omakorda 5300 arvatakse jäänud kadunuks Põhja-Koreas, ütles Pentagon.

1990.-2005. aastani repatrieeriti Põhja-Koreast 229 komplekti USA sõdurite säilmeid, kuid programm peatati Põhja-Korea tuumarelvaprogrammi tõttu.

AFP - Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles