Põhja-Koreast viidi ära 55 USA sõduri säilmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid kandmas hukkunute säilmeid.
Sõdurid kandmas hukkunute säilmeid. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide sõjalennuk viis täna Põhja-Koreast ära enam kui 50 USA sõduri säilmed, mis on Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea Liidri Kim Jong-Uni eelmisel kuul toimunud kohtumisel saavutatud kokkuleppe tulemus.

USA sõdurite säilmete üleandmine leidis aset Korea sõja lõpu 65. aastapäeval. «Pärast nii mitmeid aastatid saabub paljudele perekondadele suurepärane hetk. Aitäh Kim Jong-Un,» säutsus presindent Trump Twitteris.

Valge Maja iseloomustas säilmete üleandmist kui märkimisväärset sammu positiivsete muutuste suunas. «Tänane tegevus esindab paljutähenduslikku esimest sammu hukkunud sõdurite Põhja-Koreast koju naasmise juures ja võimaldab jätkata edasist operatsiooni leidmaks umbes 5300 hukkunud ameeriklase säilmed,» sõnas Valge Maja.

C-17 lennuk USA sõdurite säilmetega lahkus Põhja-Korea Wonsani linna lennuväljalt ja maandus Osani õhuväebaasis Lõuna-Koreas, kust nad omakorda mõne aja pärast Ühendriikidesse lennutatakse.

Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Ühendriikide ja Põhja-Korea liidrid leppisid säilmete üleandmises kokku eelmisel kuul Singapuris aset leidnud tippkohtumise raames.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump kohtusid 12. juunil Singapuris.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump kohtusid 12. juunil Singapuris. Foto: Susan Walsh / AP / Scanpix

Korea sõda toimus aastatel 1950-1953 ja selles hukkus rohkem kui 35 000 Ühendriikide sõdurit, kellest ligi 7700 on tänaseni kadunud. 

Aastatel 1990-2005 repatrieeriti Põhja-Koreast 229 komplekti USA sõdurite säilmeid, kuid programm peatati Põhja-Korea tuumarelvaprogrammi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles