Euroopa Liidu Brexiti läbirääkija tõmbas May plaanile vee peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kohtusid Brüsselis Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier.
Eile kohtusid Brüsselis Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier kinnitas eile Brüsselis, et ühendus ei nõustu iialgi Suurbritannia peaministri Theresa May planeeritud tollimudeliga.

Barnieri sõnul ei nõustu Euroopa Liit eales May plaaniga, mille kohaselt lõikaks Suurbritannia pärast Brexitit ühenduse arvelt tolliaktsiisidelt kasu, kirjutas Telegraph.

Euroopa Liidu pealäbirääkija keeldus nõustumast Suurbritannia väljatöötatud postitsiooniga ja ei pakkunud omaltpoolt välja ühtki mööndust May pehmele Brexiti kavale, mis näeb ette ühist kaubavahetuse reeglistikku Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu liikmesriikide vahel ning vabakaubandusala loomist.

Selle asemel tõdes Barnier, et Suurbritanna võib jätkuvalt liituda tolliliiduga, mis aga tähendaks, et Ühendkuningriik ei või pärast Brexitit sõlmida eraldi kaubandusleppeid kolmandate osapooltega.

«Euroopa Liit ei saa ja Euroopa liit ei kavatsegi delegeerida oma tollipoliitikat, tollireegleid, käibemaksu ja aktsiisimaksude kogumise korda riigile, kes ei kuulu Euroopa Liitu ja kes ei allu ühenduse valitsusstruktuuridele,» sõnas Barnier kohtumisel Suurbritannia Brexiti-ministri Dominic Raabiga. 

«Suurbritannia soovib võtta tagasi kontrolli oma raha, seaduste ja piiride üle. Me austame seda. Ent Euroopa Liit soovib samuti säilitada kontrolli oma raha, seaduste ja piiride üle. Ühendkuningriik peaks seda austama,» lisas läbirääkija.

Brexiti-minister Raab tunnistas, et Suurbritannia Brexiti-kava üle tuleb pidada läbirääkimisi. «Me oleme kujundanud oma ettepanekud selliselt, et need austaksid Suurbritannia referendumi tulemust ja Euroopa Liidu olulisemaid põhimõtteid. Need plaanid on ambitsioonikad, põhimõttelised ja pragmaatilised,» sõnas Raab.

Barnieri kommentaarid survestavad peaminister Mayd, kuna annavad märku, et tema kodumaal kriitikarahe alla sattunud plaani ei toeta ka Euroopa Liit.

Paari nädala eest ametist lahkunud endine Brexiti-minister Steve Baker tõdeb, et Euroopa Liidu läbirääkija seisukohad viitavad sellele, et ühendus surub Suurbritanniale peale vastuvõetamatuid tingimusi, mis suurendab üha enam võimalust, et lahkumislepingut ei suudeta sõlmida.

Asjaolu, et Euroopa Liit ei pruugi nõustuda May plaanitud tollimudeliga, tõstab taas päevakorda Põhja-Iirimaa piiriküsimuse, sest tekitab ohu karmi piiri taastamiseks Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa vahele.

Nii Raab kui Barnier lubasid muuta omavahelised kõnelused intensiivsemaks, et saavutada Brexiti osas kokkulepe oktoobris toimuvaks Euroopa Ülemkoguks. Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust tuleva aasta 29. märtsil, mis tähendab, et üheksa kuud enne lahkumiskuupäeva ollakse kaugel üksmeelest lepingutingimuste osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles