Lembergs tahab oma linnriiki ja raha

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivars Lembergs
Aivars Lembergs Foto: SCANPIX

Läti mõjukamaks inimeseks peetav Roheliste ja Põllumeeste Liidu (Zaļo un Zemnieku savienība - ZZS) liider Aivars Lembergs soovib Ventspilsis kasutusele võtta oma raha.

Nimelt tegi 1988. aastast Ventspilsi linnapeana juhtiv Lembergs eile avalduse, milles teavitas kavatsusest võtta Ventspilsis rahvusvaluuta lati asemel kasutusele uus valuuta - vents, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

«Latt on seotud euroga ja misiganes euroga juhtub, mõjutab see latti. Seda arvesse võttes, oleme otsustanud Ventspilsis kasutusele võtta oma valuuta – ventsi,» selgitas Lembergs, kelle sõnul võiks Ventspils avada oma esindused ka välisriikides.

«Tuleb rakendada aktiivset välispoliitikat ja ma loodan, et kogu demokraatlik maailm tunnustab meid,» lisas Lembergs, kelle sõnul soovib Ventspils ühineda ka ÜROga.

«Me ei näe muud võimalust. Me oleme valimistulemustes väga pettunud, eriti jätkuvas silmakirjalikkuses, otsustamatuses ja poliitikute ahnuses,» põhjendas ZZSi liider möödunud kuul toimunud parlamendivalimistele viidates.

ZZSile olid erakorralised valimised tagasilöögiks, kuna parlamendi uues koosseisus on erakond esindatud vaid 13 rahvaesindajaga. Varem oli neil seimis 22 kohta.

Lembergsi sõnavõttu pole siiski väga tõsiselt võetud. Näiteks paremtsentristlikusse Ühtsusesse kuuluv rahandusminister Andris Vilks nimetas seda varajaseks aprillinaljaks.

Siiski lubas Zatlersi Reformierakond (ZRP) esitada järelepärimise kaitsepolitseile, leides, et Läti territoriaalse terviklikkuse kahtluse alla seadnud Lembergs on läinud vastuollu põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles