Washington: Nord Stream 2 saab olema venelaste võimas relv (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriigid on korduvalt öelnud, et Nord Stream 2 gaasijuhe aitab suurendada Venemaa negatiivset mõju Euroopas.
Ühendriigid on korduvalt öelnud, et Nord Stream 2 gaasijuhe aitab suurendada Venemaa negatiivset mõju Euroopas. Foto: Stefan Sauer / AP / Scanpix

Nord Stream 2 gaasijuhtmest võib saada Venemaa võimas relv Euroopa poliitiliseks survestamiseks, ütles USA asevälisminister Frank Fannon.

«Nord Stream 2 õõnestab pingutusi kollektiivse energiajulgeoleku tagamiseks ja loob ohte igale riigile. Nord Stream 2 suurendab Venemaa võimalusi kasutada energiaresursse poliitilise surve avaldamiseks,» ütles ta telefonivestluses ajakirjanikega.

«Euroopa loodab Vene gaasi peale. Venemaa saab ja peab jääma Euroopa gaasitarnijaks, kuid ta ei tohi turgu valitseda, et saavutada oma poliitilisi eesmärke,» rõhutas aseminister.

Paari nädala eest sõnas Ameerika Ühendriikide president Donald Trump, et Venemaa on sobimatu gaasileppega Saksamaa vangi võtnud.

«Saksamaa on langenud Venemaa kätte vangi, sest ta saab nii suure osa oma energiast Venemaalt,» ütles Trump kohtumisel NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja USA president Donald Trump hommikusöögil Brüsselis. 
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja USA president Donald Trump hommikusöögil Brüsselis. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Nord Stream 2 hakkab toimetama maagaasi Venemaalt Kesk-Euroopasse. Gaasijuhtme pikkus on 1230 kilomeetrit ja see jookseb piki 2012. aastal valminud esimese Nord Streami gaasitoru trassi.

Gaasitorude võimsus on 55 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas. Kui kõik load kätte saadakse, algab gaasitrassi merepõhja paigutamine juba sel aastal ja juhe peaks kasutusvalmis olema 2020. aasta algul.

Mitu Euroopa Liidu liikmesriiki ja Euroopa Komisjon on seisukohal, et Nord Stream 2 pole kooskõlas Euroopa energialiidu eesmärkidega ja ei aita mitmekesistada tarneallikaid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles