Trump nõustus Putini kutsega Moskvasse (22)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Vladimir Putin Helsingis.
Donald Trump ja Vladimir Putin Helsingis. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin ütles täna, et kutsus USA riigipea Donald Trumpi Moskvasse ning on ise valmis sõitma Washingtoni uuele tippkohtumisele.

«Ma olen valmis Washingtoni minema,» lausus Putin ajakirjanikele Brasiiliat, Venemaad, Indiat, Hiinat ja Lõuna-Aafrika Vabariiki ühendava bloki BRICS tippkohtumise järel, lisades, et kutsus Trumpi visiidile Moskvasse.

Valge Maja teatas, et Trump on avatud kohtumisele Moskvas ning on valmis külastama Putinit ametliku kutse saabudes.

Putin kiitis Ühendriikides poliitilise kriisi tekitanud Helsingi tippkohtumist ning märkis, et kavatseb USA ametivennaga kokku saada G20 tippkohtumise kõrvalt Argentinas ning võib-olla ka teistel foorumitel.

«Tal on soov korraldada kohtumisi tulevikus ja mina olen valmis,» ütles ta, rõhutades samas, et seesugusteks kõnelusteks peavad olema loodud sobivad tingimused.

«Elu läheb edasi ja meie kontaktid jätkuvad hoolimata raskustest - raskustest USA sisepoliitilises elus,» sõnas Putin.

Tema sõnul on kahel liidril vaja silmast silma kokku saada, et arutada hulka rahvusvahelisi ja kahepoolseid teemasid.

«Kontaktid kõrgeimal poliitilisel tasemel on vajalikud,» lausus Putin. «Kõike ei saa arutada telefoni teel.»

USA ja Vene liidri tippkohtumine Helsingis põhjustas poliitilise tormi Washingtonis, kus paljud süüdistasid Ühendriikide presidenti USA huvide reetmises.

Trumpi tabas iseäranis jõuline kriitika pärast pressikonverentsi Helsingis, kus ta näis asuvat Putini poolele USA presidendivalimistesse sekkumise küsimuses.

Eile teatas Valge Maja, et Trumpi ja Putini uus kahepoolne kohtumine ei toimu sel aastal.

Valge Maja teadaande kohaselt on Trump koos riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoniga otsustanud lükata kohtumine järgmisesse aastasse, kui läbi on saanud eriprokurör Robert Muelleri juurdlus Venemaa sekkumise üle 2016. aasta presidendivalimistesse.

«President arvab, et järgmine kahepoolne kohtumine peaks aset leidma siis, kui nõiajaht Venemaaga seoses on läbi, seega me otsustasime, et parem on seda edasi lükata,» ütles Bolton.

Valge Maja hinnangul saab Muelleri uurimine läbi järgmisel aastal.

Trump teatas eelmisel nädalal, et tahab Putini sügisel Washingtoni visiidile kutsuda.

Putini välispoliitikanõunik Juri Ušakov ütles alles üleeile, et Kreml sai mitu päeva pärast Helsingi kohtumist USA-lt ettepaneku korraldada aasta lõpus Washingtonis uus kohtumine. Ettepaneku edastas Trumpi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, sõnas ta. 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles