KOHALIK VAADE: Mehhiko liider annab Ladina-Ameerika vasakpopulismile uue hingamise

Javier Brandoli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko tulevasele presidendile Andrés Manuel López Obradorile, kes astub ametisse tänavu 1. detsembril, avaldatakse toetust ka kunstiteostes. Roberto Montanez maalis ühele pildile Amlo ja Mehhiko patriotismi sümboli Benito Juáreze, kes oli riigipea aastatel 1858–1872.
Mehhiko tulevasele presidendile Andrés Manuel López Obradorile, kes astub ametisse tänavu 1. detsembril, avaldatakse toetust ka kunstiteostes. Roberto Montanez maalis ühele pildile Amlo ja Mehhiko patriotismi sümboli Benito Juáreze, kes oli riigipea aastatel 1858–1872. Foto: Anthony Vazquez/AP/Scanpix

Ladina-Ameerika vasakpoolsed, kes eelmise sajandi lõpus tõusid võimule peaaegu tervel kontinendil, on jäänud liidrita.

Pole nägu, kes näitaks, et tema käes saab võimalikuks ehk utoopiline illusioon teha lõpp vaesusele, vägivallale ja korruptsioonile ning samal ajal soosida majanduskasvu. See tähendab, et võitlus sotsiaalse ebavõrdsuse vastu ei tohiks endaga kaasa tuua suuremat ebaõiglust.

Mehhiko moodustab kolmandiku Ladina-Ameerika rahvastikust, majandusest ja territooriumist. Samas on see alati valinud teise tee kui ülejäänud maailmajagu. Ajal kui teistes Ladina-Ameerika riikides olid võimul vasakpoolsed, tõusid Mehhikos esile paremjõud. Kui kogu ülejäänud Ladina-Ameerika kaldub konservatiivsusesse, saabub nime Amlo all tuntud Andrés Manuel López Obradori vasakpoolne populism Mehhikosse 12 aastat liiga hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles