Enamus britte tahaks uut Brexiti-referendumit (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Londonis parlamendihoone juures.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Londonis parlamendihoone juures. Foto: Yui Mok/PA Wire/Scanpix

Suurbritannias toetab kordusreferendumi korraldamist Brexiti küsimuses nüüd rohkem inimesi kui on selle mõtte vastu.

Ajalehe The Times tellimusel valminud uuringufirma YouGov küsitlustulemustest ilmnes reedel, et uut rahvahääletust toetab nüüd 42 protsenti ja vastu on 40 protsenti brittidest.

Jõuvahekord on selline esmakordselt pärast kahe aasta eest poliitmaastikku raputanud referendumit.

Paljud seadusandjad on hoogustamas survet teiseks referendumiks Suurbritannia lahkumise üle Euroopa Liidust, nähes selles võimalust ummikseisu murdmiseks parlamendis. Lahkumistähtajaks on määratud järgmise aasta märts.

London ja Brüssel ei ole veel jõudnud kokkuleppele brittide blokist lahkumise tingimustes ning parlamendiliikmed on lõhenenud peaminister Theresa May ettepanekute osas säilitada tihedad kaubandussuhted EL-iga.

Reedel avaldatud uuringus küsiti respondentidelt: «Kui Brexiti-kõnelused on lõpule viidud ja Suurbritannia EL-ist lahkumise tingimustes kokku lepitud, kas siis teie arvates peaks või ei peaks korraldama referendumi nendega nõustumise või nende tagasilükkamise üle?»

Nelikümmend kaks protsenti vastanuist pidas uut rahvahääletust vajalikuks, 40 protsenti mitte.

YouGov on esitanud sama küsimust alates 2017. aasta aprillist, kui vastaseid oli 48 ja pooldajaid 31 protsenti. Vahe on sestsaadik pidevalt vähenenud.

Kolmapäeval ajalehe The Independent internetiportaalis avaldatud petitsioon, mis ärgitab uut rahvahääletust korraldama, on kogunud ligi 300 000 allkirja.

2016. aastal korraldatud referendumil Ühendkuningriigi EL-i liikmesuse üle toetas 52 protsenti hääletanuist blokist lahkumist.

YouGovi ja Timesi uuringu teises küsimuses taheti inimestelt teada, kuidas nad hääletaksid, kui korraldataks taas referendum ühendusse jäämise või sealt lahkumise üle.

Vastanuist 45 protsenti ütles, et nad hääletaksid jäämise poolt ja 42 protsenti toetas lahkumist. Üheksa protsenti ei osanud vastata ja neli protsenti lubas mitte hääletada.

EL-i jäämise pooldajaist ei olnud oma seisukohta muutnud 87 protsenti, lahkumise toetajaist 82 protsenti.

YouGov küsitles kolmapäeval ja neljapäeval 1653 täiskasvanud britti.

Ajalehes London Evening Standard avaldatud Ipsos MORI uuringus aga väljendasid 72 protsenti vastanuist kahtlust peaminister Theresa May võime üle saavutada Brüsseliga hea kokkulepe. Selles 20.-24. juulini läbi viidud küsitluses osales 1023 täiskasvanut.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles