Kairos puhkenud mürglis hukkus vähemalt 24 inimest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgel Kairos
Mürgel Kairos Foto: SCANPIX

Kairos sai eile õhtul surma vähemalt 24 inimest, kui riikliku telekanali hoone ees tekkis kokkupõrge sõdurite ja meeleavaldajate vahel.

Mürgel kandus edasi Tahriri väljakule ja kõrvaltänavatele, vahendas The Guardian. Lisaks sai viga ligi 200 inimest.

Tegemist oli ägedaima vägivallaga pärast veebruari, kus meeleavalduste tulemusel tõugati ametist president Hosni Mubarak.

Riiklik telejaam edastas teate komandanditunnist, mis algas täna öösel kell 2 ja kehtib kella 7ni.

Siseminister Essam Sharaf ütles juhtunut kommenteerides, et tegemist ei olnud kokkupõrgetega moslemite ja kristlaste vahel, vaid see oli katse tekitada kaost.

Egiptuse valitsus koguneb täna kriisiistungile. Valitsus kinnitas, et eilne vägivallatsemine ei mõjuta lähenevaid valimisi. Kandidaatide esitamine 28. novembril toimuvateks üldvalimisteks algab sel kolmapäeval.

Eilne mürgel sai alguse, kui tuhanded kopti kristlased avaldasid meelt kesklinnas asuva telemaja ees.

Me marssisime rahumeelselt, kui jõudsime televisiooni hoone juurde, siis hakkas sõjavägi meid tulistama, rääkis 23-aastane Talaat Youssef The Guardianile.

Meeleavalduste üks korraldaja, Angilous Fouad rääkis Soome ajalehele Helsingin Sanomat, et vahetult enne rahumeelse meeleavalduse lõppu sekkus ettevõtmisesse sõjavägi, hakates rahvast laiali ajama. «Snaiperid tulistasid telemaja katuselt inimesi, sõjaväe masinad põrutasid otse inimestele peale,» jutustas ta.

Fouad kinnitas, et nägi vähemalt 15 surnukeha.

Uudisteagentuuri AP andmetel on võimalik, et mõned meeleavaldajad haarasid sõduritelt relvi ja avasid ise tule. Ohvrite seas on sõjaväelasi.

Mõne pealtnägija kinnitusel võis telemaja juures olnud meeleavaldajatel näha käes relvi. Ka olid nad süüdanud põlema sõjaväe sõiduki.

Kristlaste meeleavaldusi on toimunud juba paar nädalat. Need said alguse septembri lõpus Lõuna-Egiptuses süüdatud kiriku pärast.

Kõik Kairo kesklinna kogunenud inimesed ei olnud kristlased. «Marssisin kristlaste õiguste kaitseks teisega kaasa. Siin ei ole tegemist kristlaste ja moslemite omavaheliste arusaamatustega,» rääkis moslem Ahmed El Mogdamy.

Egiptuses elab ligi 80 miljonit inimest. Kopti kristlased moodustavad neist umbes kümme protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles