Süüria kurdide juhitava alliansi esindajad suunduvad Damaskusesse kõnelustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDF-i võitlejad maikuus Deir al-Zoris.
SDF-i võitlejad maikuus Deir al-Zoris. Foto: RODI SAID / REUTERS

Süüria kurdide juhitava alliansi esindajad peavad esimest korda kõnelusi Damaskuses, teatas reedel alliansi ametnik.

Damaskus ja kurdide juhitavad Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) kontrollivad 90 protsenti riigi territooriumist.

SDF-i poliitilise tiiva delegatsioon arutab president Bashar al-Assadi režiimi ametnikega nende piirkondade tulevikku, mille SDF on riigi põhja- ja kirdeosas enda kontrolli alla võtnud ja seal autonoomsed administratsioonid loonud.

"Süüria Demokraatliku Nõukogu delegatsioon teeb esimese ametliku visiidi Damaskusesse valitsuse kutsel," ütles nõukogu araablasest kaasesimees Riad Darar.

"Me töötame Põhja-Süüria kokkuleppe suunas," lisas ta.

"Loodame, et arutelud olukorra üle põhjas saavad olema positiivsed," ütles Darar, kelle sõnul ei ole pooled läbirääkimistele eeltingimusi seadnud.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil kontrollib SDF Süüriast 27 protsenti. Tema käes pole mitte üksnes kurdide enamusega alad Türgi piiri lähedal, vaid ka araablaste enamusega Raqqa linn, mis oli varem äärmusrühmituse Islamiriik (IS) de facto pealinn.

SDF-i võitlejad hõivasid USA-juhitava koalitsiooni toel linna mullu oktoobris.

Süüria president Bashar al-Assad ütles neljapäeval Vene meediale, et tema režiimi järgmine prioriteet on vallutada mässuliste ja pühasõdalaste käest Idlibi provints.

"Nüüd on meie eesmärk Idlib, ja mitte ainult Idlib. Praegu on meil Süüria idaosas alasid, mida kontrollivad erinevad rühmitused... Seega liigume kõikidele nendele aladele. Sõjaliselt jätame meie prioriteetide otsustamise sõjalisele institutsioonile, loomulikult. Idlib saab olema üks neist," ütles Assad.

"Sõja algusest peale, kui terroristid asusid kontrollima Süürias mõningaid alasid, siis ütlesime selgelt: meie kui valitsuse kohustus on vabastada iga sentimeeter Süüria territooriumist," lisas president.

"Oleme lõpetanud Ghoutas ja lõpetamas Süüria loodeosas," sõnas Assad. Ghouta asub pealinna Damaskuse juures.

Venemaa, Türgi ja Iraan leppisid Astana rahukõnelustel kokku, et loovad neli "pingelõdvendustsooni", millega sillutatakse tee üleriiklikule relvarahule. Idlibi provints on üks nendest tsoonidest.

Idlib on ühtlasi ka see provints, kuhu evakueeritakse Venemaa vahendatud "lepituslepete" alusel mässulisi, kes andsid enda kontrollitud alad üle valitsusväele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles