Birma vabastab tuhandeid vange

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi toetaja jalavari Myanmari Liidu lipul.
Birma opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi toetaja jalavari Myanmari Liidu lipul. Foto: SCANPIX

Birma valitsus teatas täna, et vabastab ulatusliku amnestia käigus üle 6300 vangi. Siiski pole selge, kui paljud neist on poliitvangid.

Birmat aastakümneid valitsenud sõjavägi andis tänavu märtsis võimu üle tsiviilvalitsusele, mis lubas leevendada riigi karmi poliitikat teisitimõtlejate vastu. Birmas on praegu hinnanguliselt 2000 poliitvangi, kelle vabakslaskmist on lääneriikides kaua nõutud. Kinnipeetavate seas on demokraatiameelseid aktiviste, ajakirjanikke, munki ja advokaate, vahendas AFP.

Birma riiklik televisioon teatas, et homme antakse humanitaarsetel kaalutlustel armu 6359 vanemaealisele, haigele, puudega või hästi käitunud kinnipeetavale. Telekanal ei öelnud, kas nende seas on poliitvange.

Teadaanne saabus pärast seda, kui valitsuse poolt ametisse määratud inimõiguskomisjon soovitas anda armu Birma «süümevangidele». Tegemist oli haruldase ametliku ülestunnistusega, et riigis sääraseid vange üldse on.

Paljud Birma poliitvangid on aastakümneteks vangi mõistetud ja kannatavad piinamise ning muu ebainimliku kohtlemise all, on teatanud Amnesty International.

Nende vabastamine oleks seni selgeim märk, et riigi uus juhtkond soovib autoritaarses riigis põhjalikke muutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles