Uus-Meremaa võitleb oma ajaloo suurima merereostusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa Põhjasaare lähedal karile sõitnud konteinerlaev Rena ja väiksem päästelaev.
Uus-Meremaa Põhjasaare lähedal karile sõitnud konteinerlaev Rena ja väiksem päästelaev. Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa võimude sõnul on eelmisel nädalal karile sõitnud konteinerlaevast voolanud merre nii palju naftat, et õnnetusest on kujunenud riigi ajaloo rängim merereostus.

Libeeria lipu all sõitev kaubalaev Rena sõitis karile eelmise kolmapäeva varahommikul Põhjasaare lähedal ja hakkas lekkima.Seejärel on laeva tabanud aga suured lained, mis on raskendanud nafta väljapumpamist alusest. Võimude sõnul on nüüdseks Plenty lahte voolanud kuni 300 tonni kütust, vahendas AFP.

Keskkonnaminister Nick Smith ütles, et tegemist on Uus-Meremaa märkimisväärseima merekatastroofiga. Võimud ei saanud Smithi sõnul katastroofi ärahoidmiseks eriti midagi teha ja tundliku ökosüsteemiga Plenty lahes on rannad juba naftast reostatud.

Võimud paluvad inimestel rannikust eemale hoida, nimetades rannale uhtunud viskoosset löga mürgiseks, kuid paljud on hoiatust eiranud ja ise linde ja mereloomi päästma asunud.

Võimude sõnul võib katastroof veelgi tõsisemaks kujuneda, kui praeguseks pisut kreeni vajunud Rena murduma peaks. Siis voolaks merre kõik 1700 tonni naftat, mis konteinerlaeva pardal on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles