Lapimaa tankla on saanud põhjapõtrade kohtumispaigaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõdrad.
Põhjapõdrad. Foto: Jimmee Meigh / SWNS.com / Scanpix

Lapimaa Vuotso küla bensiinijaam on saanud põhjapõtrade kogunemiskohaks. Külastajatele on see naljakas, kuid omanikele tõsiseks probleemiks.

Tankla omanik Raija Muukka märgib, et põhjapõtrade kiindumus bensiinijaama paneb ta veidrasse olukorda: ühest küljest on loomade tõttu tekkinud turistide tähelepanu tore, teisalt jällegi muudavad põhjapõdrad autodel liiklemise keeruliseks.

«Ma pean alustama iga hommikut koha puhastamisega, et sõnnik poodi ei jõuaks. Kes iganes hetkel vaba on, tuleb välja ja üritab neid mitu korda päevas eemale peletada,» sõnas Muukka.

Loodusinsituudi vanemteaduri Jouko Kumpula sõnul on suveperioodil inimeste seltsi otsivad põdrad tavaliselt isased. Nad on inimese lähedusega harjunud ja tulevad teedele ja majade juurde, et putukatest eemale pääseda.

Kumpula paneb inimestele südamele, et loomadega tuleb olla arvestav, sest nad on osa Lapimaa looduskeskkonnast. Tavaliselt lubatakse loomadel vabalt ringi liikuda, kuid elanikud võivad esitada võimudele vararikkumise või muude probleemide korral loomade osas kaebuse.

Tankla läheduses elav Alpo Viikki kolis Vuotsusse Kesk-Soomest ja märgib, et ei plaani hädakisa tõsta.

«Lapimaa avaras looduses peaks olema küllalt ruumi meile mõlemale, inimestele ja põhjapõtradele,» arvas Viikki. Ebameeldiva lõhna ja putukate eemalehoidmiseks piisab aga aia ehitamisest.

Videot uudishimulike loomade kohta saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles