USA kaitseminister võib kohtuda Vene ametivennaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: Justin Sullivan / AFP / Scanpix

USA kaitseminister James Mattis ütles eile, et kaalub kohtumist Vene ametivenna Sergei Šoiguga.

«Ma kaalun kohtumist oma ametivennaga, kuid mingit otsust ei ole veel tehtud,» lausus Mattis ajakirjanikele Pentagonis.

«Ma olen täielikult kontaktide taastamise poolt,» lisas ta. «On äärmiselt tähtis, et me räägime nende riikidega, kellega meil on suurimad erimeelsused.»

Vene president Vladimir Putin väljendas Johannesburgis lõppenud BRICS-i tippkohtumisel valmisolekut Washingtoni sõita ning avalikustas, et esitas varsti pärast 16. juuli tippkohtumist USA riigipeale Donald Trumpile kutse Moskvat külastada.

Valge Maja vastas eile, et Trump on Vene-visiidiks avatud, kuid enne järgmist aastat tippkohtumist ilmselt ei toimu.

Trumpi esinemine tippkohtumise järgsel pressikonverentsil pälvis USA-s rohkelt kriitikat - selles nähti liigset järeleandlikkust Putinile.

Mattise sõnul ei ole USA poliitika Venemaa suhtes muutunud. Teisipäeval lausus ta, et vähemalt esialgu Venemaaga Süürias koostööd ei tehta.

«Me ei tee täiendavalt midagi enne, kui välisminister (Mike Pompeo) ja president on otsustanud, millisest hetkest me hakkame tulevikus koos oma liitlastega Venemaaga töötama,» ütles ta pressikonverentsil Californias.

Pentagoni andmeil oli viimaseks kontaktiks USA ja Venemaa kaitseministrite vahel telefonivestlus Mattise eelkäija Ashton Carteri ja Šoigu vahel 2015. aasta septembris.

Viimane otsekohtumine aga leidis aset Šoigu ja Chuck Hageli vahel 2013. aasta oktoobris, veidi enne Krimmi annekteerimist Venemaa poolt 2014. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles