Ungari peaminister sarjas «ebademokraatlikku Läänt» (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Ungari parempopulistist peaminister Viktor Orbán võttis laupäeval taas sõna Lääne-Euroopa riikide vastu, mida ta nimetas ebademokraatlikeks, ning visandas oma visiooni kontinendi tulevikust.

«Läänes on liberalism, mitte demokraatia,» ütles Orbán naabermaal Rumeenias elavatele ungarlastele kõneldes.

Ta väitis, et Lääne-Euroopa riikides on väljendusvabaduse piiramine ja tsensuur muutunud tavaliseks.

Orbán kritiseeris teravalt ka Brüsseli institutsioone, nimetades Euroopa Komisjoni läbikukkumise sümboliks.

«Euroopa Komisjon on minemas, meie tulemas,» lausus ta.

Euroopa Komisjon otsustas läinud nädalal kaevata Ungari Euroopa Kohtusse Euroopa Liidu asüülireeglite täitmata jätmise eest.

Komisjoni teatel alustatakse ka uut rikkumismenetlust Ungari suhtes seoses hiljuti vastu võetud seadusega, millega kriminaliseeriti Ungaris kodanikuühendustele asüülitaotlejate toetamine.

Esimene vaidlus EL-i ja Ungari vahel on kestnud juba 2015. aasta detsembrist. Komisjoni sõnul kaevatakse Ungari reeglite rikkumise pärast Euroopa Kohtusse, kuna «suurem osa murekohtadest on veel lahenduseta».

EL peab Ungari asüüliprotseduure liiga piiravaks, samuti nähakse EL-i reeglite rikkumisena asüülitaotlejatele Ungaris võimaldatud puudulikke vastuvõtutingimusi.

Orbán kasutas kõnet ka selleks, et defineerida omal moel kristlikku demokraatiat.

«Kui soovite, siis see on ebaliberaalne,» lausus ta, rõhutades, et see on «rändevastane, multikultuursuse vastane ja kaitseb kristlikku peremudelit».

Orbán lubas teha immigratsioonist tuleva aasta Euroopa Parlamendi valimiste võtmeteema.

«Euroopa liidrid on ebaadekvaatsed, nad ei suuda kaitsta Euroopat sisserände eest,» jätkas ta.

Ungari peaminister sarjas veel EL-i sanktsioonidepoliitikat Venemaa vastu ja nimetas bloki poliitikat Venemaa suhtes primitiivseks.

Viidates Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile, kelle valitsust on süüdistatud paljudes inimõigusrikkumistes, märkis Orbán: "Te võite kritiseerida Erdoğani süsteemi, kuid stabiilsus Türgis on meile hea."

«Täna sõltub kogu Karpaatide basseini ja Euroopa stabiilsus sellest, kui stabiilsed on Türgi, Iisrael ja Egiptus, kes võivad peatada moslemite sissevoolu,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles