Libaabielu sõlmimisest sai Soomes omaette äriliik

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis kohtab vabaabielusid veidi sagedamini kui Euroopas keskmiselt.
Eestis kohtab vabaabielusid veidi sagedamini kui Euroopas keskmiselt. Foto: SCANPIX

Abielu sõlmimine elamisloa saamise eesmärgil on Soomes muutunud omaette äriks, kus võib teenida koguni kümneid tuhandeid eurosid.


Eelmisel aastal lükati tagasi enam kui 300 elamisloataotlust, kus põhjendusena oli välja toodud abielu, kirjutab tänane

Turun Sanomat

.

«Summa ulatub tavaliselt tuhandete eurodeni, mõnikord on makstud ka kümneid tuhandeid eurosid. Raha muretsetakse vahendeid valimata,» rääkis lehele Turus elav Marokost pärit mees.

Ametivõimud pole seni teinud midagi taoliste libaabielude sõlmimise takistamiseks. Eelkõige on see tingitud puudulikest seadustest, ka on abiellumise tegeliku põhjuse väljaselgitamine sageli keeruline.

«Tegemist pole inimkaubandusega, vaid legaalse sisserände korraldamisega, kus karistused on väga leebed,» rääkis keskkriminaalpolitsei ülemkomissar Jaakko Sonck.

Immigratsiooniameti peainspektor Anna Hyppönen rääkis ajalehele, et tavaliselt ei jäädagi Soome, vaid liigutakse mujale Euroopasse.

Eelmisel aastal esitati kokku 1930 elamisloataotlust, kus põhjenduseks toodi välja abiellumine. Eitav vastus anti 15 protsendile.

Taolistes abieludes on üks partneritest tavaliselt ka Venemaalt või mingist Ida-Aasia riigist, peamiselt Taist. Üha sagedamaks muutuvad ka aafriklastega sõlmitavad libaabielud. 

«Äraütlemist mõjutavad mitmed asjaolud, raha eest ostetud abielu on üks põhjendus,» rääkis immigratsiooniameti osakonnajuhataja Pauliina Helminen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles