Jobs paljastas, miks ta esinedes alati musta pulloveri kandis

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Jobs ja tema kaubamärgiks kujunenud must pullover.
Steve Jobs ja tema kaubamärgiks kujunenud must pullover. Foto: SCANPIX.

Läinud nädalal lahkunud Apple’i pikaajaline just Steve Jobs on paljude mällu talletunud Apple’i uute toodete tutvustajana, mille käidus kandis ta alati samu riideid: siniseid teksapükse ja musta pulloveri.

Jobsi riietusest kujunes aastate möödudes omamoodi Apple’i kaubamärk, kirjutab Talouselämä.

Oktoobri lõpus ilmuvas elulooraamatus paljastab mees, miks ta just nii riietuda otsustas.

Nimelt külastas Jobs kaheksakümnendate aastate alguses Jaapanit, kus ta uuris Sony juhilt Akio Moritalt, miks kõik ettevõtte töötajad ühesugust vormiriietust kannavad.

Morita selgitas, et peale sõda oli inimestel vähe riideid, mistõttu otsustasid Sony sarnased ettevõtted võtta kasutusele vormiriietuse.

Aja möödudes kujunesid need vormiriietused aga ettevõtete jaoks omaoodi kaubamärgiks. Jobs tunnistab raamatus, et samasugust seost soovis ta luua ka Apple’i puhul.

Ta võttis ühendust Sony disaineri Issey Miyakega ja palus kavandada Apple’i töötajaile samuti vormiriietuse. Tulemust esitles mees ka ettevõtte töötajatele, kellele see mõte aga sugugi ei meeldinud.

Lõpuks lõi Jobs Miyake abiga kindla riietussstiili endale – see pidi olema praktiline, samas aga võimaldama eristuda. Sellele stiilile jäi Jobs ka aastate jooksul truuks.

Jobsi sõnul palus ta Miyakel valmistada endale 100 musta pulloveri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles