Europarlament kaotas aakri, kuid jättis pindi ja miili

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi ja Iirimaa pubides saab ka edaspidi õlut pintides osta.
Ühendkuningriigi ja Iirimaa pubides saab ka edaspidi õlut pintides osta. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Parlament otsustas mõõtühikute ühtlustamist puudutaval arutelul kaotada aakri, kuid jätta kasutusse pindi ja miili.


Europarlamendi saadikud võtsid vastava otsuse vastu teisel lugemisel kaasotsustamismenetluse käigus ilma hääletuseta, kirjutas telegraph.co.uk.

Aaker kustutatakse ametlike mõõtühikute hulgast, sest Ühendkuningriigis ja Iirimaal ega ka kuskil mujal Euroopas ei kasutata seda enam maa kinnistamisel.

Euroopa Komisjoni ettevõtlus- ja tööstusvoliniku Günter Verheugeni sõnul on parlamendi otsus hea uudis Ühendkuningriigi ja Iirimaa inimestele, kes saavad ka edaspidi liitri ja meetri kõrval kasutada traditsioonilisi mõõtühikuid.

Siiski tohivad inglased ja iirlased oma ajaloolisi mõõtühikuid kasutada ainult paralleelselt meetersüsteemi ühikuid kasutades.

Europarlamendi tänase otsuseta oleks Ühendkuningriik ja Iirimaa pidanud 2009. aasta lõpuks teatama, millal nad traditsioonilistest mõõtühikutest loobuvad.

ELi eesmärk rahvusvahelise mõõtühikute süsteemi ühtlustamisel on tagada, et kogu euroliidu ulatuses mõistetaks mõõt-, kaalu-, ja mahuühikuid üheti. See omakorda aitab kaasa siseturu tõrgeteta toimimisele ja rahvusvahelisele kaubandusarengule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles