Inimõiguslased sarjavad Tšetšeeni presidendi sünnipäeval osalenud kuulsusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia president Ramzan Kadõrov (keskel) ja näitleja Jean-Claude Van Damme (paremal) eelmisel nädalal Groznõis.
Tšetšeenia president Ramzan Kadõrov (keskel) ja näitleja Jean-Claude Van Damme (paremal) eelmisel nädalal Groznõis. Foto: SCANPIX

Tuntud inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch arvustas täna lääneriikide kuulsusi, kes osalesid eelmisel nädalal Tšetšeenia presidendi Ramzan Kadõrovi sünnipäevapeol.

HRW teatel osalesid 5. oktoobril Kadõrovi 35. sünnipäeva puhul Groznõis toimunud kontserdil teiste seas kahe Oscariga pärjatud USA näitlejanna Hilary Swank, Belgia näitleja Jean Claude Van Damme, Briti laulja Seal ja Briti viiulimängija Vanessa Mae, vahendas AP.

Organisatsiooni hinnangul peaksid lääne kuulsused hoiduma Kadõrovi taoliste inimeste «legitimiseerimisest». Inimõiguslased on Kadõrovit süüdistanud inimröövide ja tapmiste tellimises ning šariaadi kehtestamises enda juhitud Põhja-Kaukaasia regioonis. Kadõrov on süüdistusi korduvalt väljamõeldisteks nimetanud.

«Kui staaridele makstakse, et panna pidu koos [Kadõroviga], muudab see triviaalseks inimõigusrikkumiste lugematute ohvrite kannatused,» ütles HRW Euroopa ja Kesk-Aasia direktor Huge Williamson.

Kadõrovi peol osales väliskuulsuste kõrval kümneid Vene poliitikuid, filmitähti ja sportlasi, kes järjepanu teda ülistasid. Näiteks Swank ütles, et on sisse võetud Tšetšeenia valitsuse soovist sobitada rahu ja ehitada üles midagi ilusat.

Publik aplodeeris seistes, kui Kadõrov esitas laval traditsioonilise tšetšeeni tantsu laulu saatel, mis avaldas kiitust tema valitsusajale ja nimetas Tšetšeeniat universumi keskpunktiks.

Kadõrovi juhtimisel on Tšetšeenia saanud Vene riigieelarvest suuri summasid ning piirkond on pärast kaht verist sõda muutunud suhteliselt stabiilseks. Vägivald on suuresti kandunud teistesse Põhja-Kaukaasia piirkondadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles