Serbia saab ELi kandidaatmaaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine tänavu suvel Belgradi kesklinnas ELi-teemalise grafiti kõrval.
Naine tänavu suvel Belgradi kesklinnas ELi-teemalise grafiti kõrval. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon andis täna soovituse kuulutada Serbia Euroopa Liidu kandidaatriigiks, kuid ei teinud teatavaks ametlike liitumisläbirääkimiste alguskuupäeva, sest pole rahul Kosovo-Serbia suhetega.

Belgradi jaoks valmistab Euroopa Komisjoni otsus ilmselt pettumust, sest lootis tänu sõjakuritegudes kahtlustatava Ratko Mladici arreteerimisele ja üleandmisele Haagi tribunalile teada saada ka konkreetset kõneluste alguskuupäeva, vahendas AP.

«Soovitame, et liitumisläbirääkimised avataks kohe, kui Serbia teeb edasisi edusamme ühes võtmeküsimuses – kõnelustes Kosovoga,» ütles ELi laienemisvolinik Štefan Füle.

Varem Serbia alla kuulunud Kosovo kuulutas end iseseisvaks 2008. aastal, kuid Serbia keeldub seda tunnustamast, sest peab Kosovot oma riikluse ja religiooni hälliks.

Kosovo tervitas tänast ELi otsust, öeldes, et see õõnestab Belgradi soovi ühelt poolt pürgida ELi poole, kuid samas mitte tunnustada Kosovo suveräänsust.

Komisjon tegi täna ühtlasi teatavaks soovituse alustada liitumisläbirääkimisi teise Serbiast lahku löönud riigi – Montenegroga, millele omistati kandidaatriigi staatus eelmisel aastal.

Komisjoni soovitused kiidab ELi Ministrite Nõukogu eeldatavasti heaks detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles