USA kardinal loobus tiitlist pärast seksuaalse väärkohtlemise skandaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasem kardinal Theodore Edgar McCarrick.
Varasem kardinal Theodore Edgar McCarrick. Foto: Robert Franklin / AP / Scanpix

Eile rahuldas paavst Franciscus kardinal Theodore McCarricki tagasiastumisavalduse kardinalide kolleegiumist, mille tõi kaasa McCarricki osalus seksuaalse väärkohtlemise skandaalis.

88-aastance McCarrick on olnud USA katoliikliku kiriku üks tuntuimaid liikmeid. Ta on varasem Washington D.C. peapiiskop.

Tegu on ka esimese kardinaliga lähiajaloos, kes on kaotanud oma punase mütsi ja tiitli. Kuigi ka varem on kirik distsiplineerinud ohvreid seksuaalselt väärkohelnud kardinale, ei ole nad seni kardinalide kolleegiumist lahkunud. Sellega seotult on nad säilitanud austava «teie eminents» pöördumise. 

Süüdistused McCarricki vastu tõstatati eelmisel kuul. Samal ajal on seksuaalse väärkohtlemise skandaali haaratud Tšiili katoliiklik kirik.

Tõmbuda tagasi avalikust elust

Paavst Franciscus võttis endise kardinali tagasiastumisavalduse vastu mõni tund pärast selle esitamist reede öösel. Paavst tagandas McCarricki avalikust õpetajaametist. See tähendab, et McCarrick jääb preestriks, aga ta võib missat pidada üksnes eraviisiliselt.

Samuti käskis paavst tal tõmbuda eraldatusse ning täita elu palvete ja paastuga seni, kuni kanooniline õiguskohus süüdistusi uurib.

Vatikani kõneisik ütles, et paavst soovis saata tugeva signaali, et kõrge ametikoht ei ole enam kilbiks seksuaalse väärkohtlemise karistamatuse eest.

Mitu süüdistust

McCarricki ootamatu langus põlu alla tuli jahmatusena Ameerika kirikule, sest ta oli aastakümneid olnud laialt austatud kirikujuht. 

Eelmisel kuul tunnistasid Ameerika kirikuametnikud, et kaebus, mille järgi McCarrick väärkohtles 16-aastast poissi peaaegu viiskümmend aastat tagasi, on usaldusväärne ja tõestatav. Selle peale tuli esile teine isik, kelle ütluste järgi väärkohtles McCarrick teda, kui ta oli 11-aastane. Mitmed mehed on öelnud, et McCarrick sundis neid temaga magama New Jersey rannamajas ajal, kui nad täiskasvanult õppisid preestritiitli saamiseks seminariõppes.

McCarrick on öelnud, et ta ei mäleta teismelise poisi väärkohtlemist viiskümmend aastat tagasi. Ta pole kommenteerinud teisi kaebusi.

Teised tagasiastunud

Kardinalid on katoliku kiriku hierahias kõrgeimad ametikandjad pärast paavsti ennast. Paavst nimetab nad ametisse kogu eluks. Kardinalide kolleeegium osaleb kiriku juhtimises.

2013. aastal palus Šoti kardinal Keith O'Brien end mitte arvata paavst Fransciscuse valinud konklaavi pärast seda, kui seminariõpilased süüdistasid teda seksuaalses väärkohtlemises. Hiljem loobus ta kardinali õigustest ja privileegidest, aga jättis alles oma punase mütsi ja tiitli kuni tema surmani sellel aastal.

Arvatav viimane isik, kes kolleegiumist tagasi astus, oli Prantsuse teoloog Louis Billot. Ta lahkus pärast tüli paavst Pius XI-ga 1927. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles