Ecuadori president kinnitab plaane Assange saatkonnast välja saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WikiLeaksi rajaja Julian Assange Ecuadori saatkonna rõdul.
WikiLeaksi rajaja Julian Assange Ecuadori saatkonna rõdul. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Ecuador peab WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i tuleviku üle Suurbritanniaga kõnelusi, ütles Ecuadori president intervjuus täna.

Assange on varjanud ennast Ecuadori saatkonnas Londonis alates 2012. aastast.

«Härra Assange'i küsimust käsitletakse ühiselt Briti valitsusega ja ma saan aru, et me oleme juba loonud kontakti härra Assange'i advokaatidega, et väljapääs leida,» ütles Ecuadori president Lenin Moreno Hispaania väljaandele El Pais.

«Härra Assange on olnud selles olukorras üle viie aasta ja me peame leidma viisi, kuidas ta sellest välja saada. Viisi, millega kaitstakse tema õigusi, peamiselt tema õigust elule ja millega samal ajal antaks Ecuadorile võimalus mitte omada midagi, mis kahtlemata on meie riigi jaoks probleem,» ütles Moreno.

Assange taotles varjupaika Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida väljaandmist Rootsile seoses süüdistustega seksuaalrünnakus, mida ta ise eitab.

Assange'i sõnul on süüdistused poliitiliselt motiveeritud ja võivad viia tema väljaandmiseni USA-le, kus teda ähvardaks vangistus seoses Ühendriikide salajaste sõjaliste dokumentide ja diplomaatiliste kirjavahetuse avaldamise eest WikiLeaksis 2010. aastal.

Rootsi võimud lõpetasid mullu juurdluse Assange'i suhtes, kuid Briti võimud soovivad teda endiselt vahistada kautsjonireeglite rikkumise eest.

Märtsis võttis Ecuador Assange'ilt võimaluse välismaailmaga suhelda pärast seda, kui ta murdis 2017. aastal antud lubadust mitte sekkuda esinduses viibimise ajal teiste riikide siseasjadesse. Assange ajas Ecuadori ja Hispaania võimud iseäranis vihale, kui ta toetas Kataloonia separatiste ja nende iseseisvuspüüdlusi eelmisel aastal.

Ideaalne lahendus Assange'i jaoks oleks selline, mis hõlmaks karistust Briti kautsjonitingimuste rikkumise eest ja tema välja saatmist riiki, kus teda midagi ei ohusta, ütles Moreno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles