Iraagis viisid nädalaid kestnud meeleavaldused ministri tagandamiseni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagis on elektrikatkestused tavalised. Mees kontrollib elektrikaablite juhtmestikku pealinnas Bagdadis.
Iraagis on elektrikatkestused tavalised. Mees kontrollib elektrikaablite juhtmestikku pealinnas Bagdadis. Foto: SABAH ARAR / AFP / Scanpix

Iraagi peaminister Haider al-Abadi vabastas täna ametist elektriministri pärast mitu nädalat kestnud meeleavaldusi korruptsiooni ja regulaarsete elektrikatkestuste vastu.

Protestijad nõudsid Qassem al-Fahdawi vallandamist elektrisektori allakäimise tõttu, seisis peaministri kantselei avalduses.

Meeleavaldused Iraagis on kestnud kolm nädalat. Protestijad on vastu elektrikatkestustele, töötusele, puhta joogivee puudusele ja kehvale juhtimisele.

Elektrikatkestused on Iraagis sagedased. Riik on aastaid olnud haaratud relvakonfliktidest, mille käigus on selle elektritaristu saanud tõsiselt kannatada.

Iraak on alates Saddam Husseini kukutamisest 2003. aastal kulutanud elektrivõrgustiku taastamisele kokku 40 miljardit dollarit, näitavad ametlikud andmed. Paljudes majapidamistes on aga elektrit kõigest paar tundi päevas.

Vähemalt kahte viimast elektriministrit on süüdistatud korruptsioonis, sealjuures miljonite dollarite suuruste libalepingute sõlmimises.

Paljud iraaklased ostavad elektrit eraettevõtjatelt, kes on paigaldanud tänavatele oma generaatorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles