Hiinas kerkivad kummituslinnad, kus keegi elada ei taha

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thames Town Hiinas.
Thames Town Hiinas. Foto: Wikipedia.org

Hiinas on moodi läinud ehitada Euroopa linnadest koopiad, hiinlased aga sinna elama minna ei soovi, kirjutab Xifan Yang ajakirja Spiegel ingliskeelses võrguversioonis.

Shangai lähistele on kerkinud juba mitu sellist linna, muuhulgas punaste telefoniputkadega Thames Town ja kohustusliku tuuleveskiga Holland.

Lõuna-Hiinas ehitatakse aga Hashitate-nimelist küla, mis on täpne koopia UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud Austria külast Hallstattist.  

Hiljuti sai valmis ka Shanghai eeslinna ehitatud Anting, mis näeb välja kui tüüpiline saksa elamurajoon. Algselt oli see planeeritud klišeeliku keskaegsest romantikast läbiimbunud linnana, kus vahvärk-stiilis majad ja võlvitud väravad.

Frankfurdi arhitektuuribüroo laitis aga Hiina võimude plaani maha. Firma nimega Albert Speer & Partner ehitas keskaegse romantika asemele hoopis kaasaegseid korterelamuid täis rajooni.

Hiina eksperiment on aga läbi kukkumas, kuna keegi ei taha sinna elama kolida. Antingis peaks võimude nägemuse järgi elama 50 000 inimest, kuid praegu tekib sinna sattudes tunne, nagu oleks tegu kummituslinnaga – õhtul põleb vaid harvades akendes tuli. Linnaplaneerijate hinnangul elab inimesi vaid ühes korteris viiest.

Ka saksa kultuuriga on linnas kehvad lood, Oktoberfest jäi ära, kohalik pagariäri ja kõrts on oma uksed kinni pannud, ja vaid Geothe ja Schilleri kujud annavad aimu, millega tegu võiks olla.

Speeri büroo arhitekti Johannes Delli sõnul oli projekt algusest peale ebaselge.

«Hiinlased ei tahtnud Saksa linna. Nad lihtsalt tahtsid linna, mis näeks välja nagu Saksa linn,» sõnas Dell. Ta lisas, et enam ta sellist projekti vastu ei võtaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles